Araknofobi – Slip af med det nu!

Bag ordet araknofobi gemmer sig det man i daglig tale ville kalde ”angst for edderkopper”. Mange mennesker bryder sig ikke om edderkopper, men er det nok til at sige man har araknofobi? Der findes mennesker, der kan skræmme sig selv alene ved tanken om en lille edderkop, der kravler på armen. Andre mennesker har tilsyneladende ikke noget imod at have en fugleedderkop i håret. Læs denne artikel og bliv klogere på araknofobi, og få en teknik til at slippe det helt.

Hvordan opstår araknofobi?

Her på siden har jeg tidligere beskrevet hvordan fobier opstår generelt. I denne artikel ønsker jeg at specificere dette til araknofobi. Teorierne her bygger som sædvanlig på tankerne i NLP, specielt brugen af repræsentationssystemer. Hvis du selv lider af araknofobi eller kender en der gør det, ved du sikkert allerede, at der ikke behøver at være nogen virkelig edderkop i nærheden, for at udløse fobien. Typisk vil den, der lider af araknofobi, have en helt speciel strategi, der er meget effektiv til at skræmme vedkommende. Synet af en edderkop eller bare tanken om noget, der kunne være en edderkop, er bare aftrækkeren. Ofte ”installeres” denne strategi i barndommen, hvor man på et tidspunkt forbinder en stærk følelse af frygt med edderkopper eller andet kryb.

Da du var lille og skulle lære at adskille ting fra hinanden, er det meget sandsynligt at du i starten ikke kunne skelne en bil fra en traktor; de har jo begge fire hjul. På samme måde er der risiko for at jo tidligere man får en oplevelse af frygt, koblet sammen med et dyr eller en genstand, jo bredere vil man generalisere frygten. Det kunne f.eks. være at frygten for edderkopper generaliseres til en frygt for alt med otte ben. Det er derfor slet ikke sikkert, at der var en edderkop involveret i oprindelsen af frygten. Det kunne lige så godt være en bille med otte ben, eller andet der tilnærmelsesvist ligner.

Sådan slipper du af med araknofobi

Uanset hvordan din araknofobi er startet, så tilbyder NLP en teknik, der kan fjerne frygten. NLP er fremadrettet, hvorfor du ikke vil blive udsat for lange sessioner, hvor der graves i din fortid. I stedet kan du se frem til en teknik, hvor du hurtigt ændrer din tankeproces, og derfor kan slippe de negative følelser vedrørende edderkopper. Teknikken er opdelt i forskellige trin og alle trin vil blive præsenteret nedenfor. Du kan udføre teknikken selv, men det anbefales at blive ledt igennem den, for at sikre det bedste resultat. Her vil jeg naturligvis anbefale en trænet NLP Practitioner, da en sådan person har værktøjerne til at klare enhver situation, der kunne opstå i forbindelse med at fjerne araknofobi. For dem der er yderligere interesseret i den hurtige kur mod fobi, eller generelt NLP som forandringsværktøj, kan jeg anbefale ”Brug din hjerne – til en forandring” af Richard Bandler og for dem, der ikke har noget imod at læse engelsk, den mere omfattende ”The User’s Manual For The Brain” af Michael Hall og Bob Bodenhamer.

1. Start med at identificere en tilstand, som du umiddelbart kan træde i, hvis øvelsen skulle føle dig ubehageligt til mode. Det kan være hvad som helt, der kan få dine tanker sporet ind på noget behageligt, så længe du er i stand til at målrette dine tanker mod denne tilstand, i det tilfælde du skulle få brug for det.

2. Din hjerne lærte at blive fobisk af bare én oplevelse, og det gik meget hurtigt. Tænk engang over hvor effektiv din hjerne er. Den glemmer ikke at gennemføre strategien en gang i mellem, som når du glemmer at købe mælk i supermarkedet; næh strategien bliver gennemført HVER gang du ser en edderkop eller andet der kunne fungere som aftrækker. Det er vigtigt at du vedkender dig denne effektivitet af din hjerne, for den kan også virke i modsat retning. Hvis du kunne lære at lide af araknofobi meget hurtigt, så kan du også lære at slippe af med araknofobi meget hurtigt!

3. Forestil dig nu at du sidder i en biograf og kigger på det tomme lærred. Når du holder fast i den tanke så placer et stillestående billede af dig selv – i sort/hvid – i en situation lige inden du oplever araknofobi. Hvis du kan huske den oprindelige oplevelse kan du med fordel bruge den, ellers find et minde om en speciel negativ araknofobisk oplevelse. Det er vigtigt at du ser billedet i sort/hvid og lige inden den fobiske respons. (Sort/hvid refererer til submodaliteter, som du også kan læse mere om her på siden)

4. Forestil dig nu at du svæver ud af din krop i biografen, og op i det rum, hvor projektøren står. Fra den position kan du se at du sidder og ser dig selv på lærredet, samtidig med at du kan se lærredet fra positionen. Du kan nu se at du sidder og ser på et sort/hvid billede af en yngre udgave af dig, lige inden en fobisk respons.

5. Start så filmen mens du ser dig selv, se den sort/hvide film af araknofobi. Husk på at du ser på dig selv fra projektørrummet, som ser dig selv i en sort/hvid film på lærredet i en biograf. Dette forhindrer ubehag, skulle du dog stadig føle det ubehageligt, så skub lærredet længere væk eller gør det mindre!

6. Når du er nået helt frem til et punkt, hvor du efter oplevelsen er i sikkerhed, så frys billedet. Du skal bruge dette billede af at være i sikkerhed senere.

7. Herfra svæver du tilbage til din krop i biografen og derefter træder du ind i det fastfrosne billede. Du skal gøre det på en sådan måde, så du ser det du så ud af dine egne øjne, da du var i sikkerhed efter oplevelsen af araknofobi. Når du ser hvad du så, på det tidspunkt du var i sikkerhed, er du klar til at forsætte.

8. Fra det punkt hvor du er i sikkerhed efter oplevelsen og ser alt som du så det dengang gennem dine egne øjne, er det nu tid til at afspille filmen baglæns og i farver. Du har sikkert før set film blive spolet tilbage eller bare afspillet baglæns. Gør det samme med din film, alle lyde vil være baglæns og filmen vil afspilles baglæns. Det vigtigste ved dette punkt er, at det ikke må tage mere end 1-2 sekunder at køre hele filmen igennem baglæns.

9. Når du er nået helt tilbage til det punkt hvor du startede, så gør skærmen blank et øjeblik. Herefter er du tilbage i biografen og gentager punkt 7 og 8 tre til fem gange. Hver gang du når fra slutningen til starten gør du skærmen blank et øjeblik og returnerer til biografen.

Når du er færdig vil fobien enten være helt væk eller også vil din araknofobi være væsentligt reduceret. Mærker du ingen forskel så prøv igen, og vær ekstra opmærksom på, at du følger teknikken til punkt og prikke. Igen vil jeg gerne pointere at jeg anbefaler, at du finder en NLP Practitioner eller en hypnoterapeut, der kan assistere dig. Det kan også være muligt at du kan opnå forbedringer, ved at en ven tager dig gennem teknikken, men de fleste professionelle er rustet til enhver situation. Denne teknik kan også anvendes til andet end araknofobi, teknikken er universel vedrørende fobier. Du må meget gerne stille spørgsmål til teknikken og hellere end gerne dele dine oplevelser i vores NLP forum.

Vigtige pointer vedrørende araknofobi

Når man bruger denne fobiteknik til f.eks. at fjerne araknofobi, skal man huske at gøre sig nogle tanker om fremtiden. Før sørgede din araknofobi for at du blev bange, ved den mindste påmindelse om en edderkop. Da du ikke længere har araknofobi, skal du have en anden strategi for at håndtere edderkopper. Lige præcis araknofobi ofte er ganske nytteløs, kan en fobi for slanger være ganske fin at have. I Danmark har vi ingen edderkopper, der er farlige for mennesker, men du skal være opmærksom på at hvis du kommer til udlandet, er der nogle edderkopper, du med fordel kan holde dig væk fra. Her i Danmark kan du roligt lade din araknofobi forsvinde helt. Du kan evt. glæde dig selv ved at finde en edderkop lige nu, de steder hvor du ved de kan være, og bare observere hvordan du er helt rolig og afslappet i nærheden af en edderkop. Araknofobi hører din fortid til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *