Solceller mod nord

Kombinationen af solceller og varmepumpe er fantastisk, og med den lave rentesats der er på fastforrentede lån lige pt. kunne det godt blive en god forretning, at installer solceller på det nye hus. Der er bare lige ét problem, hvor pokker skal de placeres?

På alle de tegninger vi har arbejdet med, har der ikke været nogen tvivl om at indkørsel til huset sker fra vest, og vi vil gerne have vinduer mod syd af hensyn til potentialet for udsigt til en sø og selvfølgelig pga. lysindfaldet. Når nu vi har besluttet at huset skal være med ensidig taghældning har arkitekten lagt op til at huset skal være højst mod syd og lavest mod nord.

Det betyder at værelser, bryggers og stort badeværelse har lavest lofthøjde, og stue, alrum/køkken og kontor har højest til loftet. Vi synes godt om ideen fordi vores nuværende hus har loft til kip i køkken/alrum og stue, og det giver en god fornemmelse af at der er masser af plads i rummet.

Problemet er bare de her solceller. Hvis huset skal være højest mod syd kommer solcellerne altså til at vende mod nord, og det er ikke ligefrem den vinkel der anbefales af de der sælger solceller. Hvis hældningen skal være anderledes forestiller jeg mig at der må laves en konstruktion, der nærmest minder om en kvist. Ovenpå denne kunne solcellerne så placeres, og selve “udposningen på taget” kunne måske bruges som et loftrum?

Alternativet er at acceptere at solcellerne skal hælde mod nord, med den ringere ydeevne det nu engang giver. Efter megen søgning på nettet fandt jeg adskillige tabeller, der viste hvordan effekten faldt afhængigt af om solcellerne pegede mod vest, syd eller øst, og intervaller ind imellem. Ingen som tog højde for at de kunne vende mod nord. Måske fordi det betragtes som en overordentlig dårlig idé?

Til slut fandt jeg et link til denne side: http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php

Her er det muligt at indtaste en adresse, og forskellige oplysninger omkring solcellernes hældning og orientering. Ud kommer et bud på hvad man kan forvente af den årlige strømproduktion.

Indtaster jeg adressen på huset, et 6 kWp solcelleanlæg og en taghældning på 15% mod syd, ender jeg op med en estimeret årlig strømproduktion på 5.280 kWh. Men det er mod syd, og vi påtænker at lade dem vende mod nord. Her kan Azimuth ændres til 90 for at der er tale om nordvendte solceller. Det giver en estimeret produktion på 4.650 kWh i stedet. Altså 88% af den sydvendte produktion. Det er faktisk noget mere end jeg havde regnet med.

Vi har spurgt arkitekten til solcellerne, for hvis der findes en god løsning, som vi ikke er opmærksomme på, behøver vi ikke spekulere så meget over valget mellem de her alternativer.

2 Replies to “Solceller mod nord”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *