Solceller med ensidig taghældning

I starten af 2015 planlagde vi at bygge hus. I den forbindelse skrev jeg indlægget om solceller mod nord. Vi havde nemlig besluttet at huset skulle have ensidig taghældning. Her kommer konklusionen.

I det gamle indlæg spekulerede jeg på at få lavet en eller anden konstruktion, der kunne give solcellerne en bedre hældning. Det var også oppe til overvejelse om de skulle stå på et stativ på jorden. Begge dele blev dog skrottet fordi det blev for dyrt og ikke særlig æstetisk.

Min anden overvejelse var, at vende solcellerne mod nord. Som vist i indlægget fandt jeg et værktøj, hvor det var muligt at beregne konsekvensen ved at vende solcellerne mod nord. Ydelsen faldt kun til 88%, efter hvad jeg kunne beregne i et simpelt eksempel. Det ville jeg sagtens kunne leve med.

Der var dog et andet problem med den løsning og det var helt lavpraktisk, at solcellerne ville blive synlige. Jeg går meget op i at man ikke skal gå på kompromis med æstetikken i forhold til solceller. Da vi besluttede os for at skulle have en carport og et skur, gav det god mening at undersøge muligheden for at placere det der.

Men der var så mange forskellige parametre at tage hensyn til omkring solceller. Duer det på en carport med 8 graders vestvendt hældning? Hvordan monteres det på tagpap? Skal man købe batterier med? Hvilke paneler og inverter er en god ide? Derfor var det oplagt at finde en leverandør, der kunne rådgive omkring etableringen. Efter at have spurgt et par steder fik jeg rigtig god respons fra Solcellekonsulenten. Her lavede de en hurtig model af mit hus og simulerede sig frem til produktionen på solcellerne. Det var en virkelig detaljeret rapport jeg fik, og prisen på solcellerne var også ganske fornuftig.

Vi talte lidt om at opgradere til nogle bedre paneler med samme størrelse inverter, for at give en højere strømproduktion. Samtidig blev jeg rådet til at fravælge batteriet. I stedet skulle jeg opsætte en Fronius Hybrid Inverter, så jeg senere kunne koble batterier på, når de blev billigere. Alt i alt følte jeg, at rådgivningen var helt i top! Det viste sig også at montagen skulle gå ganske fint!

Billedet her på indlægget viser carporten med solcellerne liggende ovenpå. Det er næsten ikke til at se, at de er der. Jeg vasker dem 1-2 gange årligt, som anbefalet af Solcellekonsulenten. Der er ikke så store problemer med smuds som jeg kunne have frygtet ved så lav en hældning.

Nu er det så gået et par år siden anlægget blev sat op, og spørgsmålet er derfor: Kan de producere det jeg blev lovet?

I rapporten fra Solcellekonsulenten er jeg blevet lovet en årsproduktion på 6.000 kWh, der falder med 0,5% om året. I 2017 producerede solcellerne 6.530 kWh og i år er vi allerede på 5.150 kWh. Når vi kommer ud af august er årsproduktionen for 2018 næsten nået.

Der er endnu ikke blevet koblet noget batteri på anlægget. Jeg er ikke sikker på at det kan svare sig. Vi har en ret billig elpris fordi vi har lodret jordvarme, og den pris falder yderligere i fremtiden. Gevinsten ved at lagre er derfor ikke så vanvittig stor i vores tilfælde, men hvem ved, måske bliver battierne en dag så billige at det vil give mening.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *