Ensidig taghældning eller saddeltag?

På mødet med Huscompagniet finder vi ud af, at beslutningen omkring hvilket tag vi gerne vil have på huset, har ret stor indflydelse på hvad det koster at bygge. Det gode spørgsmål er, om vi skal vælge at bygge med ensidig taghældning eller med saddeltag?

Det hus vi har kigget på, og som vi overvejer at købe, er udført med et traditionelt saddeltag (se forskellige tagformer hos Bolius). Fruen i huset synes dog, at når nu vi overvejer at bygge selv, så kan vi lige så godt vælge det udseende vi helst vil have, og hun synes at ensidig taghældning er rigtig pænt.

Jeg er ret indifferent i forhold til om huset har saddeltag eller ensidig taghældning. Det er klart at den ensidige taghældning er mere moderne, og den ser da også bedre ud. Hvis det var helt gratis at vælge mellem de to, så var valget helt klart den ensidige taghældning. Det er dog sådan at Huscompagniet estimerer at det koster 250.000 kr. ekstra at vælge ensidig taghældning i forhold til saddeltag. Av…

Den anden side af ligningen er ubekendt. Hvad får man ekstra, når huset engang skal sælges, for at bygge et hus, der ikke ligner det alle andre har?

Jeg har en kollega, der med en historie som selvstændig tømrer med eget firma, har over 20 års erfaring med at bygge huse. Denne kollega sagde en dag til mig: “En ting er sikkert, det kan ikke svare sig at bygge huse, der ligner det alle andre har”. Sætningen har vi til dels allerede fået bekræftet i kraft af, at det hus vi måske kunne finde på at købe kan bygges for de samme penge som det er udbudt til.

Bolius har også en artikel omkring prisen på arkitekttegnede huse. Her står der i overskriften at de arkitekttegnede huse sælges til en langt højere pris. Dykker man ned i artiklen er det ikke som sådan fordi det er en arkitekt, der har tegnet det, men snarere fordi huset er sammensat af gode materialer, indrettet fornuftigt, og har et flot udtryk. Tilstedeværelsen af en arkitekt i byggeprocessen ser altså ud til at give et afkast.

Til gengæld viser en hurtig Google-søgning også, at der er flere der annoncerer med “arkitekttegnede typehuse”. Spørgsmålet er om det ikke er en selvmodsigelse. For mødet med Huscompagniet foregik ikke sammen med en arkitekt, men med en sælger. Han var klar til at modificere huset på lige præcis den måde vi ønskede at modificere det på, inden for de rammer de kunne tilbyde. Man kan vel ikke sige at et hus er arkitekttegnet, hvis man sammen med en sælger fra Huscompagniet har ændret betydeligt ved huset?

Det var lidt et sidespor, men konklusionen er, at vi på det her tidspunkt er ret sikre på, at huset skal være med ensidig taghældning, hvis totalprisen på huset ikke bliver for høj.

One Reply to “Ensidig taghældning eller saddeltag?”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *