Hypnose – Hypnoterapi: Hvad er forskellen?

Det kan være forvirrende at søge hjælp til sine problemer med hypnose, da danske hypnotisører benytter utroligt mange forskellige titler. Nogle af titlerne dækker over det samme, mens andre har en afgørende betydning for den type behandling du vil modtage. Læs her, hvordan du finder rundt i begrebsjunglen.

Forskellen på en hypnotisør og en hypnoterapeut

Når du surfer på nettet efter en person, der kan hjælpe dig med hypnose som redskab, så er der stor forskel på hvad du får ved de enkelte personer. Det skyldes ikke mindst at der i branchen ikke findes noget tilsyn med, hvem der må kalde sig hvad. Alle kan slå sig ned som hypnotisør, hypnoseterapeut, hypnoterapeut, hypnose behandler eller hvad de ønsker at kalde sig. I branchen skelner man dog grundlæggende mellem to typer af titler; dem der refererer til klassisk hypnose og dem der refererer til hypnoterapi.

Klassiske hypnotisører: En hypnotisør arbejder med at bringe folk i trance, og derefter stille dem suggestioner (hypnotiske forslag), som skal ændre den adfærd de ikke længere ønsker. Kommer du til en hypnotisør for at holde op med at ryge, kunne du f.eks. modtage suggestioner der ligner disse: ”Du er fra nu af helt røgfri”, ”Du har ikke lyst til at ryge, for du er røgfri”, ”Du har det godt med at være røgfri”, ”Cigaretter smager grimt”. For nogen virker denne måde, mens andre kun oplever kortvarige virkning og endnu andre oplever ingen forskel.

Hypnoseterapeuter: Jeg skal ikke kunne sige hvor titlen hypnoterapeut og hypnoseterapeut kommer fra, men de dækker over det samme. En hypnotisør, der benytter sig af terapeutiske redskaber for at fremme forandring. Det er med vilje, at jeg ikke specificerer hvilke redskaber de benytter sig af, for det kan være mange forskellige. En af de typiske er dog regression (tilbage til den udløsende årsag).

Det er disse to former for hypnose, der typisk refereres til. Af en eller anden årsag vælger de fleste hypnoterapeuter, at bruge begge titler. Det kan måske skyldes at nogle mennesker ikke forventer terapeutisk indgriben af hypnotisøren (Hvad end så terapeutisk indgriben betyder). Hypnoseterapeuter oplyser derfor ofte, at de kompetencer til begge dele.

Hvilke kompetencer har certificerede hypnoseterapeuter?

Det er umuligt at sige hvilke kompetencer den individuelle hypnoseterapeut har, netop for hypnose behandling ikke er reguleret ved nogen kontrolinstans. Det skal dog her bemærkes at det ikke er den eneste branche, hvor det er svært at skelne effektive behandlere fra knap så effektive. Det gælder såvel læger, psykologer som andre alternative behandlere. Forskellen er blot at en hypnoseterapeut ikke kan få frataget en tilladelse til at praktisere, mens dette er en mulig sanktion overfor de andre. Man kan måske spørge sig selv, hvorfor en hypnoterapeut ikke er reguleret fra offentlig side. Det skyldes det problematiske faktum, at nogle mennesker slet ikke anerkender at hypnosen skulle have nogen effekt, selvom det er bevist i flere videnskabelige forsøg. Vi har her på underbevidst en artikel om et videnskabeligt forsøg med hypnose.

Hvordan vælger man en kompetent hypnoseterapeut?

Da hypnoseterapeuter ikke er reguleret af en offentlig instans, har branchen baseret klientsikkerhed på certificeringer. Således har mange uddannelsessteder deres egen certificering, hvilket også er årsagen til at mange kalder sig certificerede hypnoseterapeuter. Der findes en stor international organisation for hypnoterapeuter, der hedder NGH (National Guild of Hypnotists), National Guild of Hypnotists har også en dansk afdeling. Vælger du en hypnoseterapeut fra deres liste, så er du sikker på at du vælger blandt certificerede hypnoseterapeuter. Der stilles i denne organisation ligeledes krav til videreuddannelse og overholdelse af de etiske retningslinier.

Den grundlæggende regel, som langt de fleste hypnoseterapeuter anbefaler, er at tjekke om netop de personer du overvejer, er certificerede hos NGH. Dernæst bør du få en fornemmelse af, om du har et godt førstehåndsindtryk af den valgte hypnoseterapeut. Ring op og få en snak med vedkommende og find ud af om det netop er denne hypnoseterapeut der skal hjælpe dig.

– Med disse råd i baghovedet, kan du begynde at søge blandt de mange certificerede hypnoseterapeuter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *