3D model af hus med SketchUp Make

Vi skal snart holde møde med arkitekten og byggefirmaet igen, og derhjemme bliver der produceret massevis af skitser for at finde frem til den helt rigtige grundplan på vores nye hus. I afmagt har jeg nu kastet mig over Sketchup Make, for at lave en 3D model, så jeg bedre kan forholde mig til forskellige løsninger.

Det er ret nemt at tegne streger på et papir og sige: “Den her firkant er stuen, den skal være X kvadratmeter og det her er køkkenet, på Y kvadratmeter”. Problemet er bare, at der er meget at forholde sig til, som en simpel streg på et stykke papir ikke kan rumme. Der er en bebyggelsesprocent, som sætter nogle rammer for hvor stort huset kan være. Dernæst har ydermure og skillevægge forskellig tykkelse, og det har naturligvis indflydelse på antallet af kvadratmeter i de forskellige rum. Det er besværligt at indtegne alle de her detaljer på et stykke papir, hvis du senere vil flytte lidt på en væg eller måske har lavet et par fejl hist og her. Og det er helt sikkert at du ikke rammer den perfekte tegning i første forsøg.

Min bedre halvdel har præsenteret mig for flere forskellige måder vores hus kan inddeles på, og hver gang har der været flere kvadratmeter i de forskellige rum, end det er muligt når man sammenligner med arkitektens tegning, der har max størrelse i forhold til bebyggelsesprocenten. Det er en frustrerende proces for os begge, fordi hun gerne vil vise hvad hun drømmer om, og jeg vil gerne sikre mig at hendes drømme kan blive til virkelighed.

Til sidst var det min vurdering, at det ville være rart at kunne arbejde lidt med huset i en 3D model. Ikke alene for at få styr på tykkelserne på væggene, men også fordi det er ret let at indsætte 3D modeller af møbler og andet godt. Det giver unægteligt en bedre fornemmelse af rummene, at kunne se hvor meget f.eks. sofaen fylder.

IT har altid været en stor hobby for mig, men grafisk produktion har absolut aldrig været min stærke side. Til gengæld har jeg fulgt med i nogen af de ting Google render og foretager sig, og var derfor bevidst om at de på et tidspunkt havde et produkt kaldet Google SketchUp, som gjorde det let og gratis at lave 3D modeller. Google har dog solgt den del fra til et separat selskab, så i dag hedder firmaet bare SketchUp. De har en gratis udgave af programmer, der hedder SketchUp Make.

I dag er der næsten altid en guide på YouTube, uanset hvad man ønsker at lære. Således gælder det også for SketchUp. Der er mange forskellige guides til SketchUp på YouTube, en del af dem handler om at lave et 3D hus, set udefra. Det er ikke så relevant for os lige pt. i stedet faldt jeg over en video, med en rimelig udførlig vejledning til at lave en grundplan i 3D. Tryk her for at se den.

Efter at have leget lidt med teknikkerne et par timer, lykkedes det at få lavet en grundplan og konstruere lidt forskelligt. Nedenfor har jeg eksperimenteret med at se hvor stor en garage skal være, og hvor meget plads der vil være i en stue i åben forbindelse med køkken alrum. Der er også blevet plads til en trampolin i haven.

Forslag1

“Bulen” længst til venstre var et halvhjertet forsøg på at lave en løsning, hvor vi kunne rykke garagen tilbage på grunden, men uden at forskyde huset mod syd (trampolinen står mod syd-øst).

Det er forholdvist let at arbejde med, men selvfølgelig ikke lige så hurtigt som papir og blyant, hvis det bare er hurtige skitser der er på programmet. Fruen lader i hvert fald til at synes, at det tager alt for lang tid til at være brugbart.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *