Nyt hus med eller uden udhæng?

Selvom vi slet ikke er i nærheden af at være gået i gang med byggeriet endnu, er der allerede på nuværende tidspunkt en del beslutninger at forholde sig til. Vi taler meget med andre, der har erfaring med at bygge hus, og noget af det vi er blevet opmærksomme på er udhæng.

Når man som os er vant til at bo i huse, ikke at bygge huse, er der rigtig mange ting vi ikke har forholdt os til før. Udhæng er en af de ting. Vores nuværende hus har udhæng, men på den tegning arkitekten har lavet af vores nye hus, er der ikke noget udhæng.

Da jeg på arbejdet nævnte for min kollega (der oprindeligt er uddannet tømrer), at vi skulle bygge nyt hus med ensidig taghældning, førte det til en længere snak omkring konstruktion af moderne huse. Han var nemlig ikke særlig imponeret af de mange nye huse, der bygges uden udhæng. Når der ikke er noget udhæng bliver murstenene udsat for mere vind og vejr. Det forkorter levetiden på skalmuren.

Jeg følger lidt med på PHloggen på ing.dk, og han har i nyere tid skrevet en del indlæg omkring hans eget husbyggeri. Der er bl.a. et indlæg hvor han, med henvisning til byggeskadefonden, udtrykker sig ret kraftigt omkring manglende tagudhæng.

Udhænget har også en anden funktion i lavenergihuse, nemlig at skærme mod sollys om sommeren. Vores hus skal, som så mange andre, have store vinduespartier mod syd. Derfor er vi nødt til at tænke på hvordan vi undgår overophedning om sommeren. Det taler altså også for at etablere et udhæng.

Til slut giver udhænget også nogle andre muligheder. Det kan f.eks. bruges til at huse udvendig belysning og højttalere på terrassen. Det kan selvfølgelig løses på andre måder, men er oplagt hvis man alligevel påtænker at etablere et udhæng.

I sidste ende er det også en smagssag, om det skal være med eller uden. Vi har begge boet i huse med udhæng hele vores liv, og har derfor ikke umiddelbart noget imod huse med dette udseende. Vi er derfor ret sikre på at vores hus på den næste tegning, bliver lavet med udhæng.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *