Selvhypnose som fødselsforberedelse

Der er ikke noget nyt i at anvende hypnose i forbindelse med graviditet og fødsel. I sin simpleste form kan hypnose betragtes som afslapning for sindet. Når sindet slapper af, har kroppen en tendens til nemmere at slappe af, og da anspændthed forstærker smerter, virker afslapning modsat. Det er derfor ikke overraskende at Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital kan berette om at selvhypnose giver en bedre fødselsoplevelse. De bekræfter dermed videnskabeligt baggrunden for de artikler, der jævnligt dukker op i ugebladende, som fortæller om succes med at anvende hypnose i forbindelse med fødsler.

Det er dog min påstand, at vi slet ikke udnytter det fulde potentiale af hypnose og selvhypnose i forbindelse med fødselsforberedelse. Det skyldes at vi i meget høj grad har fokus på selve fødslen, og tiden umiddelbart derefter, men måske glemmer at der også er noget at gøre i selve graviditeten.

Du kan ikke skjule din sindstilstand for fostret

I sin bog “Fostrets og fødslens psykologi” giver Henrik Dybvad Larsen et indblik i den nyeste forskning om forbindelsen mellem mor og barn. Hanne Dam har lavet et spændende interview med forfatteren, hvor du kan læse de væsentligste pointer: Fostret sanser sin mors følelser overraskende tidligt. Undertitlen på bogen siger næsten alt: Barndom og forældreskab begynder ved undfangelsen.

Barnet kommer ikke “til verden” ved fødslen. Barnet kommer til verden ved undfangelsen. I den første periode af sit liv, er barnets sanseapparat stærkt koblet med sin mors, og mors følelsesmæssige tilstand har derfor stor indflydelse på barnet. For en hypnotisør er det ikke overraskende, da det sker fra tid til anden, at klienter i aldersregression følger en ubehagelig følelse tilbage i tid, og beretter at de oplevede den for første gang mens de lå i mors mave.

Pointen er, at du som gravid ikke kan skjule din sindstilstand for dit barn, og at din sindstilstand påvirker dit barn allerede fra undfangelsen.

Dine mønstre kan få stor betydning for dit barn

I artiklen nævnes det bl.a. hvordan stress forplanter sig fra mor til barn, hvilket er undersøgt i et studie med gravide, som oplevede terrorangrebet 11. september. Børn af mødre, der var en del af terrorangrebet mod World Trade Center, reagerer i langt højere grad på stress end andre børn. Men det er ikke bare stress, du risikerer at give videre, følgende citat siger det mere generelt:

Bærer de kommende forældre livsbegrænsende mønstre med sig, evt. kombineret med dårlige vilkår i graviditeten eller under fødslen, vil det senere kunne give barnet sundhedsproblemer som tilbøjelighed til stress og angst men også fx indlæringsvanskeligheder og tilknytningsvanskeligheder.

Hvad enten du allerede er gravid, forsøger at blive det eller forsøger at gøre en kvinde gravid (Ja, det her er også til mændene), kan der være en risiko for at du læser denne side og bliver bekymret. Lad være med det! Mennesker har i generationer fået børn uden at skænke det her en tanke, og mange vil forsætte med at få børn, uden at skænke det en tanke. I stedet for at bekymre dig unødigt, er det langt bedre at du spørger dig selv: Med den her viden, har jeg så lyst til at gøre noget, fordi at opnå en bedre sindstilstand i min graviditet eller i mit liv i det hele taget?

Hvis svaret er nej, kan du bare lukke siden her, og forsøge at glemme, hvad du har læst. I modsat fald, kommer her en konkret anbefaling.

Anvend 7th Path® Selvhypnose som daglig praksis

Hvis svaret er ja, vil jeg anbefale dig, at du begynder at praktisere selvhypnose. Det er en daglig praksis, der minder om meditation og/eller mindfulness, men som alligevel adskiller sig lidt ved at have en helt bestemt retning. I den klassiske selvhypnose stiller du dig selv positive forslag om din sindstilstand. I en mere avanceret form, udøver du selvhypnoterapi, hvor du kommer ind og bearbejder dine egne livsbegrænsende mønstre, så du undergår at videregive dem til dine børn. Det er en praksis både for den kommende mor og den kommende far. For uanset om det er den ene eller den anden, der er stresset, kan det have en tendens til at smitte.

Jeg vil klart anbefale den metode, der hedder 7th Path® Selvhypnose. Her lærer du både at rydde op i dine gamle mønstre, og at stille dig selv positive forslag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *