Lidt om NLP

NLP er et akronym for Neuro Lingvistisk Programmering. Hvis du er som de fleste mennesker siger akronymet dig lige så meget som de ord det er skabt af. Til trods for det noget avancerede ord er NLP rimelig let at gå til, da teknikkerne i NLP er udviklet for at være anvendelige.

Som mennesker har vi fem sanser (syn, hørelse, følelse, lugt og smag), de fleste er ganske bevidste om at vi bruger disse sanser eksternt til at opfange vores omverden. Hvad de fleste er knap så bevidste om, men som de dog hurtigt indser, er at sanserne også bruges internt (f.eks. når du skal forestille dig hvordan din mor ser ud, hvordan hendes stemme lyder, og hvordan hun måske kløede din ryg, da du var barn).

NLP beskriver hvordan vi repræsenterer virkeligheden ud fra vores sanser, og reagerer på vores repræsentation af virkeligheden, ikke på virkeligheden selv. Denne tankegang er inspireret af Alfred Korzybski’s berømte præmis: “the map is not the territory”, som lidt fordansket hedder “Kortet er ikke terrænet”. Det forklarer tildels hvorfor nogle mennesker, der har så stærk en fobi mod slanger, kan reagerer voldsomt fobisk bare ved et billede af en slange. Et billede af en slange gør jo ingen ondt objektivt, men subjektivt er det en anden sag, da den slange en person kan forestille sig i hovedet kan være langt mere levende og faretruende.

NLP blev skabt af Richard Bandler og John Grinder, påvirket af forskellige tanker der var oppe omkring 70’erne. Dernæst modellerede de bl.a. tre succesfulde terapeuter. Familieterapeuten Virginia Satir, Gestaltterapeuten Fritz Perls og Hypnoterapeuten Milton H. Erickson. NLP og Hypnose er derfor sammenhængende på nogle områder, idet de begge beskæftiger sig med det ubevidste sind.

One Reply to “Lidt om NLP”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *