Du hallucinerer også!

Du kender allerede til de gange, hvor du bare ikke kan finde dine bilnøgler, og så lå de lige foran dig. Du kender også til de situationer, hvor du troede du hørte noget, som ikke var der alligevel. Du hallucinerer i alle dine repræsentationssystemer, men var du klar over det? Læs denne artikel og få nogle praktiske eksempler på hallucination.

Er hallucination tegn på at du er skør?

Hertil kan jeg entydigt svare NEJ, og det kommer du også til at indse om et øjeblik. Richard Bandler fortæller tit i hans seminarer, at der kommer der folk, som spørger om han også hører lyde i hans hovede (både lyde og tale). Det har nemlig været ganske normalt at psykologer så skævt til folk der hørte stemmer, og betragtede det som en psykotisk lidelse. Det er ganske korrekt at schizofrene har tendens til at høre stemmer, men forskellen ligger i at den schizofrene ikke lader til at have kontrol over det (dermed ikke sagt at han ikke har). Med NLP og introduktionen af repræsentationssystemer er det dog blevet klart at vi alle hallucinerer, men mange af de ting vi hallucinerer gør vi så rutinemæssigt at det er ubevidst.

Vi hallucinerer alle og vi gør det ofte! F.eks. siger jeg disse sætninger i mit eget hoved inden jeg skriver dem her. Den indre dialog er altså en hallucination ifølge min definition, men langt flere mennesker forbinder hallucination med unormale fænomener. Arkitekter er også fremragende i denne disciplin, da de kan forestille sig en hel bygning på en tom byggegrund. Komponister er eksperterne når det kommer til auditiv hallucination, de spiller hele kompositioner i deres hoved for derefter at oversætte det til noder, så andre kan spille samme komposition. Skuespillere er specielt gode til kinestetisk hallucination, da de er nødt til at fremkalde en følelse, som de måske ikke er helt bekendte med.

Hvad så med at høre syner?

Det at “høre syner” er et begreb man ofte benytter om auditiv hallucination, når man hører noget der ikke er der. Nogle personer oplever f.eks. at når de gør noget, de ikke fik lov til som børn, så hører de pludselig mors eller fars stemme. I NLP ville man kalde den pågældende aktivitet et “anker” for oplevelsen af mors eller fars forbydende stemme. Ankring er et helt emne for sig, og vil derfor ikke blive behandlet her. At være bevist om disse hallucinationer kan være en rigtig nyttig ting, da du i så fald har chancen for at ændre dem. Det kan give dig muligheden for at reflektere over, hvorfor du handler som du gør; og hvis det så viser sig at du blot viderefører en arv fra dine forældre, som ikke længere er til nogen nytte, så er det alle tiders mulighed for at bryde med den arv lige i det øjeblik.

Hvad er negativ hallucination?

Der skelnes mellem to former for hallucinationer; de positive og de negative. Det skal ikke forstås som en dom over hvordan man hallucinerer, der er alene tale om processen. De positive er når du ser/hører/føler noget der ikke er der, mens de negative er når du IKKE ser/hører/føler noget der er der. En klassisk måling af trance dybde i hypnose lister disse to former for hallucinering som værende det dybeste tranceniveau. Det er dog ikke sådan at vi er nødt til at være i dyb trance for at kunne gøre dette. Som nævnt i introduktionen kender du allerede de tilfælde, hvor du bare ikke kan se dine bilnøgler/din kuglepen eller hvad du end måtte lede efter.

Bliv mere bevidst om dine hallucinationer, og begynd at værdsætte dem, for de hjælper dig til at udføre mange dagligdagsopgaver. Hvad enten du er musiker og kunne have gavn af at hallucinere lyde, eller om du er kunstner og hallucinerer billeder, så gør vi det alle sammen. Personligt hallucinerer jeg altid smagsmæssigt når jeg er sulten, for at finde ud af hvad jeg gerne vil have at spise. Det forvirrer mine omgivelser, da de tit undrer sig over, at jeg ikke altid bryder mig om mad, som jeg i én situation har kunnet lide.

One Reply to “Du hallucinerer også!”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *