3D model til afklaring af detaljer

Som skrevet tidligere er vi tæt på at være i mål med tegningerne til vores nye hus. Der er to detaljer som vi bryder hovedet med i øjeblikket. Den ene handler om døren ind til soveværelset og den anden om placering af køkkenø.

Forestillingsevnen bliver virkelig sat på prøve, når der skal laves tegninger. Ikke alene skal 2D tegningen fra arkitekten omsættes til 3D i hovedet, man skal også træffe beslutninger om detaljer, der handler om adfærd i de rum, man kun har forestillet sig i hovedet.

Prøv f.eks. at se denne lille detalje:

Placering af køkkenø i alrum
Placering af køkkenø i alrum

Vores arkitekt er af den opfattelse at det gør noget godt for rummet, at køkkenøen “stikker ud i alrummet”. Det giver et bedre udsyn til stuen, mere plads i køkkenet og lidt kontrast i forhold til at lade den flugte med væggen ind til garderoben.

Jeg har en anden opfattelse. I mit hoved forestiller jeg mig at mine unger løber frem og tilbage i fuld fart i alrummet, og på et tidspunkt løber en af dem ind i bordpladen, som sidder lige i øjenhøjde.

Hvis køkkenøen skal flugte med garderoben, og pladsen i køkkenet skal bevares, er det nødvendigt at forlænge garderoben. Som det svagt kan anes i toppen af billedet, så er der en åbning i væggen ved garderoben. Det er entreen der er placeret der. Det betyder at hvis garderoben forlænges, skal der gøres noget i entreen, så indgangen ikke bliver for smal.

Ude i entreen er der en dør ind til soveværelset, men min bedre halvdel bryder sig ikke om, at indgangen til soveværelset går gennem entreen. Hun vil hellere have en dør på den væg hvor garderoben støder ud mod alrummet. Problemet er bare at med sådan en løsning reduceres mængden af inventar i garderoben fordi det så bliver en walk-through i stedet for en walk-in. Det er hun heller ikke interesseret i.

Det er to små detaljer, men de har alligevel ret stor indflydelse på huset. Det er meget svært at forestille sig præcis hvad konsekvenserne af de forskellige løsninger er. Jeg har derfor udnyttet tiden her i hytten i Norge til at lave arkitektens tegning i 3D i SketchUp Make.

Ud over at få en fornemmelse af væggene er det også muligt at importere 3D modeller fra deres 3D warehouse. På den måde kan det illustrere hvor meget spisebordet fylder, hvor meget inventaret fylder i køkkenet osv.

Konklusionen blev at døren ind til soveværelset er nødt til at være i entreen. Det er simpelthen ikke muligt at lave en god løsning, hvor døren er placeret i alrummet. Det vil kræve en større ommøblering af rummene, som vi egentlig godt kan lide fordelingen af som de er nu.

Vi kan også konstatere at det bliver træls at forlænge garderoben, for at få køkkenøen til at flugte med væggen. Det medfører at hullet fra entreen til alrum/stue skal laves som en skrå væg, der igen stjæler noget plads på den væg hvor sofaen skal stå. Jeg har ladet mig overbevise om, at det ikke bliver et problem, at køkkenøen stikker ud i alrummet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *