Hvad fylder en varmepumpe?

Nu hvor grundplanen er på plads kan vi begynde at spekulere lidt mere detaljeret på, hvordan rummene skal indrettes. Vaskerummet er dog lidt af en hovedpine, for hvad fylder en varmepumpe?

Okay, det er måske ikke særlig svært at finde ud af hvad en varmepumpe fylder. Mange producenter har valgt at tilpasse kabinettet til noget der minder om et standard køleskab, der er ca. 60 cm i bredden og ca. 60 cm i dybden. Da mange varmepumper også har indbygget varmtvandsbeholder, er højden typisk et godt stykke over 1 meter.

Det er altså ikke så meget størrelsen på varmepumpen, der er et problem. Det er mere udfordringen i, at jeg endnu ikke har nogen konkret idé om, hvordan det samlede anlæg skal bygges op. I det nuværende hus har vi en fjernvarmeunit (dybest set en lille varmeveksler), og en varmtvandsbeholder. Hele herligheden, sammen med gulvvarmestyring, ekspansionbeholder, eltavle, fiberboks og en bøjlestang (skabet fungerer nogen gange som tørreskab), er placeret i et dobbeltskab på ca. 120 cm x 200 cm.

Jeg er godt klar over, at når vi nu også skal have et ventilationsanlæg, så vil det komme til at fylde noget mere, men hvor meget mere? Arkitekten har tegnet det ind på plantegningen med ordet “Teknik” skrevet hen over 2 60’er-skabe. Han har dog af gode grunde ikke forhold sig til, hvor meget det præcist kommer til at fylde. Det er lidt svært når jeg ikke engang ved det selv.

Pt. regner jeg med at skulle have en varmepumpe fra Vølund. Deres Vølund Fighter 1255 PC er den eneste varmepumpe jeg har hørt om, der har indbygget passiv køling. Derfor har jeg spurgt lidt hos Vølund, hvad de tror mit setup ender med at fylde. Svaret er at med varmepumpe, ekspansionsbeholdere og fordelerrør til gulvvarmen, skal jeg nok regne med 1,5 meter. Idet vi bygger huset med ensidig taghældning, har vi ikke noget loftsrum, og derfor skal ventilationen nok ned på siden af varmepumpen. Det øger pladskravet til 2 meter.

Stor var ærgrelsen hos kæresten, da hun fandt ud af, at teknik fylder. Hun havde allerede et forslag til indretningen af vaskerummet, og der indgik ikke i de planer, at varmepumpe, ventilation og generel teknik skulle optage noget plads overhovedet. Vi spekulerer derfor lidt på, om vi kan gøre et eller andet over vores viktualierum, hvor der ikke behøver at være højt til loftet, for at få noget af teknikken pakket væk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *