Mod og styrken ved sårbarhed

Tilbage før sommerferien blev jeg anbefalet af kigge nærmere på en forfatter, som hedder Brené Brown. Hun har skrevet en bog med titlen: “Daring Greatly” (På dansk “Glem hvad andre tænker”). Den har jeg ikke fået anskaffet mig endnu, men jeg har set hendes to TED talks, og dem vil jeg gerne kommentere lidt på.

Brené Brown lagde ud med at ville forske i tilknytning og det ledte hende til et flerårigt studie i emnet skam. I hendes første TED talk, med navnet “The Power of Vulnerability” (styrken ved sårbarhed), fortæller hun meget åbent om den proces, og hvad det gjorde ved hende. Videoen er virkelig værd at se, og du kan se den her:

For dem der ikke vil se videoen, kommer der et lille resumé her: Hun finder ud af at sårbarhed og skam går hånd i hånd. At tilknytning bliver hæmmet af skam, men fremmet af sårbarhed. Kort sagt er sårbarhed kernen i skam og frygt, men det er også fødestedet for glæde, kreativitet, det at høre til, ja for kærlighed. I stedet for at imødegå sårbarheden har vi en tendens til at forsøge at bedøve den, at være foruden den. Hendes forskning viser dog, at man ikke bare kan bedøve de dårlige følelser, hvis man bedøver følelser, er det dem alle. Det betyder at bedøvelsen også fjerner fornøjelse, taknemmelighed og glæde. Det vigtigste budskab hun slutter af med, at vi kan møde verden med den overbevisning at “jeg er god nok”.

I den efterfølgende video vender Brené Brown tilbage til TEDx, og det på en virkelig underholdende måde. Det er igen meget personligt, meget sårbart, og baserer sig på de oplevelser hun har haft efter sin TED talk. Se den her:

Igen et kort resumé: Hun starter med at introducere begrebet “sårbarhedstømmermænd”, om hvordan hun var panisk for, at hendes liv ville slutte når folk så hendes præsentation. Hun opnåede en erkendelse af, at selvom hun gerne ville have hendes forskning ud, var der altid en del af hende, der havde kæmpet hård for at forblive lille. Af de ting hun har lært siden da, er der to ting hun fremhæver: (1) At sårbarhed ikke er svaghed, det er snarere mod. At sårbarhed er fødestedet for innovation, kreativitet og forandring. (2) at det er umuligt at tale om sårbarhed uden at tale om skam.
Det er vigtigt at skelne mellem skam og skyld, hvor skam er “jeg er slem”, så er skyld “jeg har gjort noget slemt”.
Skam er forbundet med afhængighed, depression, vold, aggression, mobning, selvmord, spiseforstyrrelser, mm. Skyld er omvendt forbundet med dem.
Skam er den stemme der siger “jeg er ikke god nok”, eller “hvem tror du, du er?”
Brené kommer også ind på at der er forskel på den skam mænd og kvinder føler. For kvinder er skam et net af uopnåelige, konkurrerende, konfliktfylde forventninger om hvem det er meningen man skal være. For mænd er skam, at man ikke vil opfattes som svag.
Hendes konklusion er at sårbarhed er vejen tilbage til hinanden, at vi skal turde vove stort.

Jeg så videoerne på et perfekt tidspunkt for mig personligt, ca. en måned efter mit bryllup. Til selve brylluppet havde jeg holdt en meget personlig tale, som indeholdt en optræden med sangen “All of me” af John Legend. Det var en kæmpe overraskelse for deltagerne i brylluppet (lige med undtagelse af pianisten som vidste det), da det er meget begrænset hvor meget jeg har sunget i mit liv.

Efter brylluppet var alt energi væk, ugen efter sov jeg længe OG tog en middagslur senere på dagen. Jeg kunne virkelig identificere med Brené Brown, om at have “sårbarhedstømmermænd”. I mit tilfælde var der dog ingen fortrydelse, det var bare ren udmattelse, som at have brugt en muskel man sjældent bruger alt for meget på kort tid.

Den del med at forblive lille, var også bekendt. Det har altid passet mig fint at hedde Søren Andersen, for det er der så mange der gør. Mit navn har aldrig været et man kunne slå op på Google, og så lære en masse om hvem jeg er. I forbindelse med brylluppet blev mellemnavnet Skjold føjet på, og jeg har brugt det lige siden, i erkendelse af at jeg gerne vil vise vovemod og gøre det let for andre at se hvem jeg virkelig er!

Brené’s opfordring til at skelne mellem skyld og skam, er det budskab jeg personligt synes er det vigtigste. Når mennesker interagerer sker det gennem adfærd. I NLP’s logiske niveauer er adfærd, næstefter omgivelser, det laveste niveau forandring kan ske på. Det højeste niveau er identitet. Kort fortalt betyder niveauerne, at forandringer på de nedre niveauer ikke nødvendigvis er særligt gennemgribende, mens forandringer på de højere niveauer altid vil være gennemgribende.

Skam er en måde at undgå forandring, ved at gøre uhensigtsmæssig adfærd til uhensigtsmæssig identitet. Der er stor forskel på at sige “Du er dum” og “Det du lige gjorde var dumt”. Det første svarer til at sige “Alt hvad du gør er dumt”, mens det andet bare handler om en konkret adfærd. Vi ved alle sammen at det er menneskeligt at fejle, og at hvis man ingen fejl laver, så laver man for lidt. Alligevel er der en enorm frygt for at fejle, som om man som individ bliver en fejl, hvis et enkelt fejltrin sker.

Siden min optræden til brylluppet har flere personer sagt til mig “Hvor er du modig!” Derfor var det specielt for mig at høre i den første video, at den originale definition af mod var: “At fortælle historien om hvem man er, med hele hjertet”. Mit formål med bloggen her er i høj grad at vise, at jeg ikke er fejlfri. Det er gået op for mig, at når jeg vover at give noget af mig selv, får jeg en helt masse tilbage.

One Reply to “Mod og styrken ved sårbarhed”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *