Syntesen

Et af mine formål med at oprette den her blog, har været at samle de forskellige emner, der gennem tiden har befundet sig på emnespecifikke hjemmesider. Det skyldes i høj grad at jeg er begyndt at se en sammenhæng, og den sammenhæng vil være inspiration til mange indlæg. For at du som læser kan finde alle relevante indlæg, er arbejdstitlen “Syntesen” introduceret, som en måde at kategorisere indlæggene på. Dette indlæg sætter scenen for denne kategori.

De der kender mig ved, at jeg godt kan lide at læse, vel og mærke hvis der er tale om faglitteratur. Sådan har det dog ikke altid været. I folkeskolen var det lidt on/off med lysten til at læse bøger. I nogle perioder læste jeg mange bøger, primært skønlitteratur, i en anden periode – hen mod de sidste år af folkeskolen – spurgte jeg min dansklærer om det var muligt at lave en boganmeldelse af et Anders And blad (Det var det desværre ikke).

Mellem afslutningen af folkeskolen i 2001 og frem mod afslutningen af handelsskolen i 2004, var det primært skolebøgerne, der var på tapetet, hvis der skulle læses.  Jeg var ikke så god til at læse fra undervisning til undervisning, men op mod eksamen udviklede jeg vane med at læse hele lærerbogen i et intensivt forløb. Det gav rigtig gode resultater, og måske var det derfor, at læselysten igen blev vakt.

I 2004 skulle Ann og jeg en tur til Tyrkiet med hendes familie. Det var min første tur i udlandet uden min egen familie. Det har altid været sådan i min familie, at mor og far har læst bøger, når vi har været afsted. Derfor gik jeg ind i en boghandel i Billund forud for turen, med den formål at købe en bog. På bestseller listen på det tidspunkt var “Livsstrategier” af Phillip C. McGraw (også kendt som Dr. Phil). Den købte jeg (vistnok sammen med yderligere et par bøger).

Det blev startskuddet på en dyb fascination af personlig udvikling og hjernen. I starten var det primært “Valbygårdserien” fra Gyldendal. Her var en bog af Tony Buzan omkring mindmaps, som ledte mig til flere bøger af Tony Buzan. Det endte ud i hypnose, som senere blev til NLP. I løbet af mit HA-almen studie, som blev afsluttet med et bachelorprojekt om NLP og Ledelse, blev NLP til en mere generel fascination af videnskabsteori, især i forhold til videnskabelige paradigmer, der tillader en høj grad af subjektivitet. Det ledte til en interesse for videndeling, forandringsledelse og ledelsesfilosofier. Det var derfor oplagt, da jeg påbegyndte et ErhvervsPhD-studie, at emner skulle være implementering af en ledelsesfilosofi. PhD-studiet uddybede min interesse for Theory of Constraints, og det var også her jeg stødte på Robert Kegans teori om mental kompleksitet. Undervejs udviklede jeg også en interesse for Action Research som metode. Det er blevet til rigtig mange bøger undervejs, og der var især ét år på PhD-studiet, hvor jeg fik læst hele 30 bøger.

Flere gange har jeg forsøgt at oprette en litteraturliste, for at andre med samme interesser som mig, kunne identificere mig om nødvendigt. Først var det en Amazon liste på LinkedIn. Den blev desværre droppet, og hele læselisten forsvandt. Dernæst oprettede jeg den på Facebook. Desværre bruger Facebook ikke rigtig læselisten til noget aktivt. Pt. ligger den på Google Books (her er det direkte link). På sigt skal den dog her ind på bloggen og ligge.

Efter modul 1 af Stifinderprogrammet, kom jeg efter anbefaling fra en ven i kontakt med en fyr fra New Zealand, der har sine teoretiske rødder i nogen af de samme emner som mig. Det har været enormt givende at udveksle mails med ham. Det har ledt mig til nye forfattere, en masse ny indsigt, og det er her Syntesen er begyndt at opstå.

I min forberedelse til modul 1 af Stifinderprogrammet skrev jeg følgende:

Det er gennemgående problem for mig, at jeg har svært ved at formidle mine tanker. Jeg er indadvendt og hviler meget i mig selv, og elsker at reflektere og forfine mine mentale modeller, men jeg har svært ved at udrulle mine tanker i skrift og tale, da mine mentale konstruktioner ofte opnår en kompleksitet og parallelitet, der gør dem svære at formidle sekventielt.
Når jeg så går i gang med at skrive bliver det enten meget langt, kompliceret og meget detaljeret, eller også bliver det nærmest en skriveblokering, hvor jeg udmærket ved hvad jeg gerne vil skrive, men ikke kan finde de rigtige ord at bruge. Af en eller anden årsag har jeg svært ved at skrive noget, som jeg ikke synes er formuleret rigtigt fra starten.

Jeg troede primært at mit forløb skulle hjælpe mig med at formidle mine ideer om termonettet. Det har det da også gjort. Men i tilgift er den her idé om en stor sammenhæng begyndt at snige sig ind på mig.

På bloggen vil jeg derfor dels præsentere de bøger jeg har læst, så det er muligt for andre med samme interesser at identificere mig. Jeg vil også blogge om forskellige aspekter af Syntesen, da det er en idé som på forunderlig vis sammenbinder de fleste af de emner, jeg har beskæftiget mig med.

Hver gang et indlæg på bloggen hører under kategorien “Syntesen”, er det et signal om, at det er endnu et perspektiv på den samme idé, som binder alle de pågældende indlæg sammen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *