The Goal

The Goal Book Cover The Goal
Eliyahu M. Goldratt, Jeff Cox,
Business & Economics
01/01/1992
274

The Goal - eller "Målet" - som den hedder på dansk, er en blanding mellem en lærebog og en novelle. Mig bekendt har den skabt genren "Business novels". Bogen handler om Alex Rogo, der er direktør på en fabrik, hvor det ikke går særlig godt. Ordrer bliver ikke leveret til tiden, omkostningerne er for høje, og chefen i koncernen er ikke glad! Samtidig med situationen i virksomheden, må Alex kæmpe for at bevare sit ægteskab.

Han møder tilfældigvis en gammel fysiklærer, som på sokratisk vis guider ham igennem vigtige spørgsmål, der hjælper ham til at indse hvor kerneproblemet i fabrikken skal findes. Gennem et nyt syn på virksomhedens flaskehalse, performance mål og regnskabsmetoder, får Alex gradvist bedre og bedre styr på virksomheden.

Bogen handler om Theory of Constraints, men er fra før det blev kaldt Theory of Constraints. Den er let at læse og rummer meget vigtig læring om det at drive virksomhed. Især hvis man har fået en meget klassisk uddannelse i økonomi!

Køb The Goal på Amazon

Bogen her er en af den slags bøger, der næsten er umulig at lægge fra sig, når først man er kommet i gang med den. Jeg hørte om den i faget “produktionsstyring” på cand.merc. i styring og ledelse på SDU i Kolding, men læste den først i forbindelse med specialeskrivning, det åbnede døren til mange spændende oplevelser.

I mit skoleforløb har mit karaktergennemsnit haft vokseværk i takt med, at jeg fik sorteret fag fra, som ikke interesserede mig. På cand.merc. fik jeg et meget flot gennemsnit, men der var ét fag, hvor karakteren blev gennemsnitlig. Det var faget “produktionsstyring”. Mit problem med faget produktionsstyring var, at det der skulle have været et ekstremt logisk og rationelt fag, var så rodet og ulogisk, at det gav meget lidt mening for mig.

På et tidspunkt har jeg betegnet mig selv som en “polarity responder”, forstået på den måde, at hvis nogen forsøgte at sætte mig i en kasse, ville jeg straks forsøge at bryde ud af den, ved at bevise det modsatte.

Det endte selvfølgelig med at specialet på cand.merc. skulle skrives i en produktionsvirksomhed. En medstuderende og jeg, blev hurtigt enige om at det der havde givet mest mening i faget, var nogle kapitler fra en bog med titlen Synchronous Manufacturing (Et af de gamle navne for Theory of Constraints).

For at opbygge et ordentligt kendskab til emnet, startede jeg ud med at læse “Målet”. Denne bog åbnede mine øjne for, hvorfor produktionsstyring var så ulogisk. Det var primært et spørgsmål om, at der var alt for mange halve sandheder, der udelukkende var “sande” i en kontekst, der ikke havde meget at gøre med et produktionsmiljø.

Med udgangspunkt i Theory of Constraints skrev vi et speciale, der gav os topkarakter. Jeg fik bevist overfor mig selv, at produktionsstyring sagtens kunne give mening, og fik et helt nyt interesseområde. Mange af bøgerne her på siden har emnet “Theory of Constraints”, og det skyldes i høj grad denne bog!

4 Replies to “The Goal”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *