Reddet af Google Maps (igen)

Når turen går til Sjælland er der som regel udsigt til en køretur på ca. 3 timer. Det kan dog blive meget værre, hvis tidspunktet ikke times, for med myldretidstrafik på udvalgte strækninger kan turen pludselig blive meget længere. I mandags så det ud til at blive min skæbne, men Google Maps reddede mig, som den har gjort før.

I mandags var jeg i Roskilde. Mødetidspunktet var sat til kl. 11 og min forventning var at kunne køre fra byen omkring kl. 15. Mit håb var derfor at kunne være tilbage omkring kl. 18. Afgangen fra Roskilde skete omkring kl. 15.15. Der var en del trafik på de små veje ned mod E20, men Google Maps vurderede at det ville tage 2 timer og 50 minutter at komme tilbage, og det var jo ganske rimelig.

Des længere jeg kørte, des mere blev det klar for mig, at Google Maps ikke var helt skarp på at estimere rejsen. Der blev ved med at stå 2 timer og 50 minutter i estimeret rejsetid, og ankomsttidspunktet bare voksede og voksede. Trafikken var ikke slem på E20 og turen over Storebælt gik helt uden besvær. Det gav mig bange anelser om, at der kunne være stillestående kø nær Odense eller Lillebælt.

Af samme årsag forsøgte jeg at få radioen til at opfange en af Danmarks Radio’s kanaler, hvor der kommer trafikinfo. Efter utallige forsøg opgav jeg, og satte min lid til, at Google Maps ville hjælpe mig igennem trafikken på den mest smidige måde.

For et år eller to siden skulle jeg hjem fra København sidst på eftermiddagen, hvor flere andre mødedeltagere havde advaret mig om, at jeg ville ende med at holde i kø. Kort efter jeg var kommet på motorvejen bad Google Maps mig tage en afkørsel, og det undrede jeg mig meget over, men gjorde som der blev sagt. Lige idet jeg tager afkørslen, ser jeg en enorm stillestående kø på motorvejen. Reddet på målstregen af moderne teknologi!

Det var denne oplevelse, der var årsag til, at GPS’en var tændt, selvom turen på E20 nærmest er ligeud hele vejen hjem.

Tilbage til mandagens køretur. Halvvejs mellem Storebælt og Odense var rejsetiden stadig 2 timer og 50 minutter, mens ankomsttidspunktet var vokset til 19:30. Pludselig sagde stemmen i Google Maps noget i stil med: “Der er en alternativ rute, tryk acceptér, for at spare 57 minutters rejsetid”

Jeg skyndte mig at acceptere og kunne konstatere, at ruten ændrede sig fra at følge E20, til at foregå på en ringvej rundt om Odense. På den afkørsel, som skulle tage mig af E20, fik jeg deja-vu fra turen hjem fra København. Udsigten til en lang stillestående kø, som jeg IKKE skulle holde stille i, var en fryd for øjet. Reddet igen! Tak Google Maps!

Det er oplevelser som disse, der giver os et lille glimt ind i fremtiden. Tænk engang når bilen kører selv, og trækker på information fra alle andre biler på samme rute. Sker der f.eks. et trafikuheld, dirigeres trafikken uden om uheldsstedet. Som passager i bilen behøver du ikke gøre noget, softwaren i bilen finder selv ud af at bruge den tilgængelige infrastruktur bedst muligt.

Tilbage er der kun at spørge: Hvad skal vi gøre med alt den arbejdskraft, der bliver frigivet, som følge af færre trafikale udfordringer?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *