Livsstrategier

Livsstrategier Book Cover Livsstrategier
Valbygårdserien
Phillip C. McGraw
Personlig udvikling
Gyldendal
1999
Paperback
265

Bogen er skrevet af Phillip C. McGraw, der nok er bedre kendt under navnet Dr. Phil. Her har han som vært for sit eget talkshow haft en lang række gæster med forskellige udfordringer, der har modtaget en "konsultation for åben skærm". Så vidt jeg kan se er showet stadig aktivt den dag i dag.

"Livsstrategier" er fra 1999, tre år før tv-showet Dr. Phil så dagens lys. Bogen handler om personlig udvikling, om hvordan du skaber dit liv i stedet for at blive skabt af dit liv. Det er længe siden jeg har læst den, hvorfor jeg ikke har så mange kommentarer at knytte til indholdet, som jeg dårligt nok kan huske.

Den har fået 5 stjerner fordi den satte mig i gang med at læse utallige andre bøger om personlig udvikling.

Hvis min hukommelse ikke har svigtet mig, var “Livsstrategier” bogen, som markerede starten på min interesse for at læse selvhjælpsbøger. Den blev udvalgt i en boghandel i Billund forud for en ferie. Kriteriet for at vælge den her bog var dels at den stod på hylden for best-sellere, og fordi jeg havde set nogle afsnit af Dr. Phil’s tv-program, og fundet det ret fascinerende.

Tidsmæssigt er vi nok tilbage i 2004 og derfor fortaber selve indholdet af bogen sig i tåger for mig. Når jeg nu 13-14 år senere bladrer gennem bogen, kan jeg se at mange af overskrifterne knytter sig utroligt godt til det livssyn, jeg har udviklet gennem tiden.

Selvom det er mange år siden, er der én bestemt læresætning, der står lysende klart for mig. Den har sit helt eget kapitel i bogen, med titlen: “Enten forstår du det, eller også gør du ikke”. Indledningen på kapitlet er således:

LIVSLOV 1: ENTEN FORSTÅR DU DET, ELLER OGSÅ GØR DU IKKE

Din strategi: Bliv en af dem der forstår det. Bryd koden til den menneskelige natur, og find ud af hvad der er drivfjederen i andre mennesker. Find ud af hvorfor du og andre mennesker gør som I gør, og undlader at gøre det I ikke gør.

I kapitlet giver Dr. Phil flere eksempler på situationen, hvor der er tydeligt forskel på én der har “forstået det” og en der ikke har.

Bogen fik ny betydning for mig i starten af oktober, efter at have afsluttet Stifinderprogrammet. I forbindelse med en korrespondance bliver jeg spurgt, om jeg kommer fra business eller er psykolog. Svaret er åbenlyst i lyset af min uddannelse som økonom og mit job som direktør, men som bøgerne her på siden med tiden kommer til at afsløre, har jeg læst adskillige bøger som kunne indgå på et “studie i alternativ psykologi”.

I det øjeblik slog det mig, at alt det her vist var startet med bogen af Dr. Phil, og at han da vidst var uddannet psykolog. Min tanke blev bekræftet med et baggrundstjek på Wikipedia-siden om Dr. Phil, hvor jeg også opdager følgende beskrivelse:

In 1983, McGraw and his father joined Thelma Box, a successful Texas businesswoman, in presenting “Pathways” seminars, “experience-based training which allows individuals to achieve and create their own results.” Critics claim that many of the “phrases and the terminology and the quaint sayings” used by McGraw on the Oprah and Dr. Phil shows were coined by Box and presented by McGraw in this seminar. McGraw admits that some of the material from Life Strategies, his first best-seller, is taken directly from the Pathways seminar. However, he has never mentioned Box or her contributions to his success in any of his books or TV shows. Eight years after joining Box, McGraw signed an agreement for the sale of his Pathways seminar stock for $325,000 without notifying either his father or Box of the impending sale. Box founded her own seminars entitled “Choices.”

Der er et interessant sammenfald mellem navnet Pathways og Stifinder. Pathways findes også i dag under navnet Pathways Core Training: http://www.pathwayscoretraining.org/
Når jeg læser de udsagn deltagerne oplever af dette forløb, minder det utroligt meget om de udsagn der kan findes på Trustpilot om Stifinderprogrammet: https://dk.trustpilot.com/review/stifinder.net

Det er på en eller anden måde en ring som er sluttet. Det der for noget bare er et TV-program med en kendt psykolog, blev for mig startskuddet på en glubbende appetit for selvhjælpsbøger, som ledte til en lang rejse ind i sindet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *