Lad dig ikke manipulere

Lad dig ikke manipulere Book Cover Lad dig ikke manipulere
Valbygårdserien
Wayne W. Dyer
Personlig udvikling
Gyldendal
2003
Paperback
268

Endnu en selvhjælpsbog fra Valbygårdserien. Denne er skrevet af Wayne W. Dyer, der også har skrevet "Forny dig selv". Undertitlen er: "En 4-trins kur mod unødvendige frustrationer".

Indholdet står ikke særlig klart for mig, men her er hovedoverskrifterne fra indholdsfortegnelsen:

  • Udnævn dig selv til ikke-offer
  • Byg din optræden på styrke
  • Lad dig ikke forlede af det som er sket og ikke kan ændres
  • Undgå sammenligningsfælden
  • Bliv effektiv i det stille og forvent ikke at "de" vil forstå dig
  • Lær de andre hvordan du ønsker at blive behandlet
  • Vær aldrig mere loyal over for institutioner og ting, end du er over for dig selv
  • Husk at skelne mellem mening og virkelighed
  • Vær kreativ og vågen i enhver situation
  • Offer eller ikke-offer? Din nuværende offer-profil på grundlag af 100 typiske situationer.

Her har vi igen at gøre med af de tidlige bøger i samlingen. Det var inden min interesse indsnævrede sig omkring hypnose og NLP, og før jeg kastede mig over primært at læse bøger på engelsk. 

Det har nok være to ting, der har fået mig til at købe den her bog. (1) Titlen, (2) At den var en del af Valbygårdserien. På det tidspunkt af mit liv, hvor jeg købte den her bog, var det nok min egen opfattelse, at jeg var nem at manipulere med. Derfor lød titlen meget lovende.

Min hukommelse omkring selve indholdet i bogen fortaber sig i tågerne. Ved at kigge lidt i indholdsfortegnelsen kan jeg godt se, at hele temaet er “offer-rollen” vs. “ikke-offer rollen”. Et tema som også har været aktuelt for nyligt for mig, som en del af Stifinderprogrammet.

I indholdsfortegnelsen er der en underoverskrift som lyder: “Folk lærer af din adfærd – ikke af dine ord”. En formulering i samme stil fremkom på et netværksmøde i går: “Ledelse handler ikke om hvad du siger, men om hvad du gør”. En tredje formulering målrettet børneopdragelse: “Du skal ikke bekymre dig om, hvorvidt dine børn gør hvad du siger – for de ser hvad du gør”.

Det er uhyrer simpelt, og kan være meget svært at udleve i praksis, men ikke desto mindre tror jeg på, at det er sandt!

Tilbage til bogen… Der er en masse tests undervejs i bogen, hvor du kan vurdere din hang til at indtræde i offer-rollen. Dem har jeg ikke udfyldt, og det er ret klassisk for mig, i alt hvad jeg har læst. Det har handlet mere om at internalisere end at eksternalisere, hvorfor den praktiske anvendelse af bøgerne ikke har stået i første række.

Min vurdering af den her bog er, at det er en klassisk selv-hjælps bog. Er du til sådan noget, vil du sikkert nyde den og tænke “Det er så rigtigt”, mens du læser den. Flytter den noget? Det ender med at blive op til dig selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *