Skabt til succes

Skabt til succes Book Cover Skabt til succes
James C. Collins & Jerry I. Porras
Business
Børsen bøger
1995
Paperback
387

Bogen er den danske oversættelse af klassikeren "Built to last". En bog om succesfulde virksomheder, med et forsøg på at afdække, hvorfor de er så succesfulde. Der blev gået i dybden med en række virksomheder, helt fra den spæde start, og de sammenlignes bl.a. med deres nærmeste konkurrenter i jagten på opskriften på succes.

Hermed den overordnede indholdsfortegnelse:

  • De bedste af de bedste
  • Det handler om at konstruere ure - ikke om at sige, hvad klokken er
  • Mere end overskud
  • Bevare kernen / Stimulere fremskridt
  • Store skræmmende dristige mål
  • Kultlignende kulturer
  • Prøv en masse, og behold det, der virker
  • Hjemmeavlet ledelse
  • Der er aldrig noget, der er godt nok
  • Enden på begyndelsen

En klassisk bog om succesfulde virksomheder, lidt i samme stil som “In search of excellence”, for dem der kender den. Jeg mindes at have fået bogen af min far, uden at være 100% sikker på det. Bogen efterlod et par aftryk på min opfattelse af ledelse, længe før jeg studerede cand.merc. i styring og ledelse på universitetet.

At skrive en bog som den her, er altid farligt. Som forfatter risikerer du, at det du betegner som en succes i dag, bliver en dundrende fiasko om 5-10 år. Det er bl.a. den kritik, der har ramt “In search of excellence”, hvor flere af virksomhederne bare havde en dominerende markedsposition, men ikke nødvendigvis var så “excellent”, da det kom til stykket.

Når man kigger på listen over virksomheder, der er genstand for studiet i “Skabt til succes”, er der en lang række velkendte navne.

Noget af det der står lysende klart i min erindring, er beskrivelsen af Sony som en virksomhed, der opstod på grund af nogle folk, der bare gerne ville lave noget sammen. Det stod i skærende kontrast til min daværende opfattelse af, at en virksomhed var noget der opstod, på baggrund af en konkret idé til et produkt.

Jeg husker også vagt afsnittet om hjemmeavlet ledelse. Det har mig bekendt ikke noget at gøre med nepotisme, men snarere at virksomhederne har en kultur for, at deres ledere er mangeårige medarbejdere, der har avanceret og løbende har fået mere ansvar.

Det er stadig min opfattelse at den bedste ledelse må kunne udøves af en, der har et solidt kendskab til virksomheden. Der er mange andre parametre, der er afgørende for, om en leder er dygtig eller ej, men hvis en leder er tilpas fleksibel i sin tankegang er et godt virksomhedskendskab absolut en fordel i min bog!

Bogen kan godt anbefales, især hvis du interesserer dig lidt for, hvordan en virksomhed går fra et lille hobbyproject til multinational.

One Reply to “Skabt til succes”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *