The Everything Store

The Everything Store Book Cover The Everything Store
Brad Stone
Booksellers and bookselling
Random House
2013
384

Amazon er ikke blevet særlig store i Danmark endnu, men deres dominans i de lande, hvor de opererer er imponerende! Amazon har 4% af det totale detailsalg i USA! Næsten 45% af alt e-handel i USA går gennem Amazon!

Hvordan går man fra at være en online boghandel, på et tidspunkt hvor internettet ikke er ret udbredt, til at være en webshop, der sælger ALT? Det er hvad den her bog forsøger at forklare.

Her er overskriften på kapitlerne:

 • The House of Quants
 • The Book of Bezos
 • Fever Dreams
 • Milliravi
 • Rocket Boy
 • Chaos Theory
 • A Technology Company, Not a Retailer
 • Fiona
 • Liftoff!
 • Expedient Convictions
 • The King of the Questionmark

Bogen kan i høj grad anbefales!

Når jeg bliver spurgt, om der er nogen forretningsfolk der inspirerer mig, er svaret typisk: Jeff Bezos og Elon Musk. Hvor de fleste ved at Elon Musk står bag Tesla, er det nok ikke helt det samme antal, som ved at Jeff Bezos står bag Amazon. Her er bogen, der fortæller historien om Amazon.

Bogen bestilte jeg 13. november 2013 på den engelske udgave af Amazon. Her har jeg købt bøger siden 2005, hvor jeg primært bestilte bøger om hypnose. Senere bestilte jeg alt muligt andet, fordi Amazon bare var billigere og havde et større udvalg end andre netbutikker. Jeg har også oplevet en helt sublim kundeservice hos Amazon, der går langt ud over hvad der stadig er normalen. Mange netbutikker har oppet sig siden, men jeg køber stadig primært bøger hos Amazon. De 8 års erfaring som kunde hos Amazon, var baggrunden for mit køb af bogen.

Bogen har påvirket mig på mange måder, og sikkert også flere end jeg kan beskrive her. Noget af det første, der kommer til mig, når jeg tænker på bogen er “Jeff’s Reading List” som er tre sider med bøger, der starter på side 347. Her finder man blandt andet Skabt til Succes, der er omtalt tidligere på bloggen. Det der gjorde mest indtryk var dog The Goal, der også står på listen. I bogen nævnes det hvordan bogen har inspireret Amazon til at optimere deres lagerstyring. Der var dog også en anbefaling af “The Black Swan” af Nassim Nicholas Taleb.

Taleb blev allerede introduceret tidligt i bogen i forbindelse med forfatterens prolog, her er et udsnit:

Toward the end of the hour we spent discussing this book, Bezos leaned forward on his elbows and asked, “How do you plan to handle the narrative fallacy?”

Ah yes, of course, the narrative fallacy. For a moment, I experienced the same sweaty surge of panic every Amazon employee over the past two decades has felt when confronted with an unanticipated question from the hyperintelligent boss. The narrative fallacy, Bezos explained, was a term coined by Nassim Nicholas Taleb in his 2007 book The Black Swan to describe how humans are biologically inclined to turn complex realities into soothing but oversimplified stories. Taleb argued that the limitations of the human brain resulted in our species’ tendency to squeeze unrelated facts and events into cause-and-effect equations and then convert them into easily understandable narratives. These stories, Taleb wrote, shield humanity from the true randomness of the world, the chaos of human experience, and, to some extent, the unnerving element of luck that plays into all successes and failures.

Bezos was suggesting that Amazon’s rise might be that sort of impossibly complex story. There was no easy explanation for how certain products were invented, such as Amazon Web Services, its pioneering cloud business that so many other Internet companies now use to run their operations. “When a company comes up with an idea, it’s a messy process. There’s no aha moment,” Bezos said. Reducing Amazon’s history to a simple narrative, he worried, could give the impression of clarity rather than the real thing.

I lyset af det her citat, er det ikke sikkert Jeff Bezos ville give mit blogindlæg om Amazon Web Services mange point 🙂

Under alle omstændigheder var det den her bog, der var årsagen til at jeg undresøgte hvem ham Nassim Nicholas Taleb var. Jeg kunne lide hvad jeg læste. Lidt under en måned senere, 12. december 2013, købte jeg 3 bøger af Taleb! Mere om dem senere.

På side 66 er der en kort beskrivelse af et utraditionelt jobinterview Jeff Bezos foretog. Han har en tendens til at stille specielle spørgsmål, for at undersøge hvordan andre mennesker tænker. Her var spørgsmålet: “Hvorfor er brønddæksler runde?”
I første omgang forsøgte den interviewede at feje spørgsmålet af, men Bezos insisterede på at modtage en forklaring af en eller anden art. Hvortil han svarede: “De er runde for at de er nemmere at rulle på plads?”
Det var ikke det svar Bezos ledte efter, selvom han godt kunne lide buddet. Bogen bruger kun spørgsmålet som et eksempel på Bezos spørgsmål, man får ikke svaret. Jeg kan huske at jeg tænkte “De er runde for at de ikke skal falde i hullet! Hvis de var firkantede ville diagonalen være længere end siderne og låget ville kunne falde i.”
(Mens jeg skriver har jeg lige googlet lidt, og det er åbenbart et spørgsmål, der bliver stillet tit.
Det kunne godt se ud som om jeg har ret.)

Der er en masse andre interessante fakta om Jeff Bezos i bogen. Både fra hans barndom og fra arbejdet med Amazon. Bl.a. er Bezos meget fascineret af rummet, og han har stiftet selskabet Blue Origin, der udvikler raketter. Det gjorde han et år før Elon Musk stiftede SpaceX. Bezos firma trækker ikke så mange overskrifter som Musk’s, men de lykkedes med at genbruge en raket før SpaceX gjorde det.

Bogen er skrevet før Amazon for alvor begyndte at være altdominerende, og det gør den ekstra interessant. Bezos er blevet kritiseret for at Amazon ikke rigtig har tjent nogen penge, men som det antydes i bogen, er det ikke noget der bekymrer ham. Han bruger heller ikke meget tid på at tale med sine aktionærer, da han ikke ser ret megen værdi heri. I dag tror jeg kritikken er noget mindre på den her front , og Jeff Bezos indtager i øjeblikket en tredjeplads på Forbes liste over verdens rigeste. Han har kortvarigt været oppe på førstepladsen, og jeg tror ikke det er det sidste vi har set til ham.

For nyligt købte Amazon et supermarked kaldet Whole Foods i USA. Det er interessant i forhold til bogen, idet der på side 339 står:

Will Amazon roll out its grocery service, Amazon Fresh, beyond Seattle and parts of Los Angeles and San Francisco? Yes, when it has perfected the mechanics of profitable storage and delivery of perishables, like vegetables and fruit. Bezos does not believe Amazon can grow to the scale of Walmart without mastering the science of groceries and apparel.

I dag er Amazon mere værd end Walmart.

Personligt tror jeg på, at der er meget mere at vente fra Amazon på den her front. Da jeg læste bogen havde jeg allerede den idé, der bliver beskrevet i blogindlægget: En idé der lukker en del supermarkeder.

Amazon ville være den oplagte kandidat til at virkeliggøre denne idé. Dagligvarer bestilt hjemmefra, leveret autonomt til døren, friskere end du får det i dag, samtidig med at det bliver billigere og udvalget bliver større!

Læs bogen før din nabo!

[amazon_link asins=’0593070461′ template=’ProductAd’ store=’skjoldandersen-21′ marketplace=’UK’ link_id=’0ab1ba8a-1014-11e8-870c-dfaf85510d0f’]

2 Replies to “The Everything Store”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *