The Evolving Self

The Evolving Self Book Cover The Evolving Self
Robert Kegan
Psychology
Harvard University Press
1982
318

Tidsmæssigt den første bog, hvor Robert Kegan udfolder sin teori om mental kompleksitet. For dem der kender Jean Piaget, der var en pioner inden for børn udvikling, så er denne bog dedikeret til Jean Piaget, og tager Piaget's arbejde videre fra barndommen og ind i voksenlivet.

I introduktionen til "In Over Our Heads" omtaler Kegan denne bog, ved et give et generisk eksempel på en type feedback, han nærmest modtager hver anden uge. Jeg har oversat det til dansk:

Kære Dr. Kegan,
Det var obligatorisk for os at læse din bog i faget psykologi. Jeg kan ikke forstå hvordan forlaget lod den udkomme i den stand. Ingen i vores klasse forstår hvad du siger. Ikke engang vores lærer, og det var ham, der bad os læse den! Hvem prøver du at imponere med alle de fine ord? Jeg blev så sur, da jeg læste din bog, at jeg havde lyst til at rejse til Boston og smadre dig.
Med venlig hilsen
[Forfatterens navn]

Jeg tror det hjalp mig, at jeg startede med tre bøger, der var skrevet i et sprog, der var nemmere at forstå, for jeg havde ikke de samme udfordringer med denne bog. Her er indholdsfortegnelsen:

  • The Unrecognized Genius of Jean Piaget
  • The Evolution of Moral Meaning-Making
  • The Constitutions of the Self
  • The Growth and Loss of the Incorporative Self
  • The Growth and Loss of the Impulsive Self
  • The Growth and Loss of the Imperial Self
  • The Growth and Loss of the Interpersonal Self
  • The Growth and Loss of the Institutional Self
  • Natural Therapy

De første tre bøger af Robert Kegan første mig frem til at købe “The Evolving Self” d. 25. oktober i 2011 og en anden bog af Robert Kegan, omkring forandring af skoler, som jeg pt. ikke har læst. Denne bog blev udgivet før de tre andre, og er en meget teknisk præsentation af Kegans teori. 

Bogen fangede mig ret hurtigt. Allerede på side 4 nævner beskrives det, hvordan bogen skal præsentere en ny tilgang til psykologi. Her nævnes John Dewey som af dem, der har bidraget til oprindelsen af denne tilgang. På det her tidspunkt var John Dewey dukket op på min radar i forbindelse med mit bachelorprojekt om NLP og Ledelse, som faderen til amerikansk pragmatisme. Pragmatismen var også mit bedste bud på, hvad der skulle udgøre det filosofiske grundlag bag min PhD-afhandling. Det er et emne vi vender tilbage til senere.

På side 7-8 skriver Kegan noget, som får mig til at sætte et lille udråbstegn i mine noter:

The subject of this book is the person, where “person” is understood to refer as much to an activity as to a thing – an ever progressive motion engaged in giving itself a new form. The English language (in fact, all Western language) is not well suited to preserving this sense of the dialectical relation between entities and processes.

For mig lød dette fuldstændig som det Richard Bandler og John Grinder kalder “nominalization” i deres to bøger “The Structure of Magic Vol. 1” og “The Structure of Magic Vol. 2“. Kort fortalt er det en måde at bruge sproget på, hvor vi gør en proces til en ting. Kegan bruger eksemplet “Knytnæve”, det er jo ikke en ting som sådan, det er en hånd, der bliver knyttet.

Et af mine yndlingseksempler er “leverandør”, en leverandør er en virksomhed der udøver processen at levere. Problemet med nominaliseringer er, at vi har en tendens til at generalisere på baggrund af dem. Vi putter virksomheder der leverer, i kategorien “leverandører”, og kommer så nogen gange til at tillægge dem fælles egenskaber, de ikke har.

I introduktionen bruger Kegan også det tvetydige billede, jeg viste i indlægget om “In Over Our Heads“. Denne gang viser han dog også et andet billede, der gør det nemmere at se begge billeder, der er indlejret:

På den måde fik Kegan ret tidligt i en bog, der ikke er lige populær alle steder, fanget mig godt og grundigt i introduktionen.

Det er ikke kun introduktionen der er god. Der er et væld af gode pointer i bogen, efterhånden som den udfolder Kegans teori om mental kompleksitet. Hvis du forstår hvad han taler om, vil du hurtigt kunne se hvor store implikationer udviklingen af mental kompleksitet har for det menneskelige liv. Nederst kan du se mine øvrige noter til bogen.

[amazon_link asins=’B003772KJC’ template=’ProductAd’ store=’skjoldandersen-21′ marketplace=’UK’ link_id=’73e642a5-14bb-11e8-b537-8dbab990193b’]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *