YouTube Premium er kommet til Danmark – Farvel Spotify

Da vi byggede nyt hus skulle jeg prøve kræfter med Sonos. Efter at have været pirat-kopist i mine unge dage, til at overgå næsten udelukkende til radio i mange år, ville tiden nu være til at prøve en streamingtjeneste. I første omgang faldt valget på Spotify, men nu gælder det YouTube Premium, og jeg vil gerne forklare hvorfor.

I mine teenage-år foregik afspilning af musik primært på computeren. Der blev downloadet MP3 filer i massevis. Først fra FTP, så Napster, Kazaa, og alt muligt andet. Det var lidt bøvlet, men også meget tilfredsstillende at kunne finde næsten alt musik i løbet af et kvarter til en halv time (ja, så lang tid tog det at hente en enkelt sang dengang).

På det tidspunkt var Antipiratgruppen på vegne af rettighedshaverne til musikken ind imellem ude med riven. Der blev sendt enorme bøder ud til folk, der blev snuppet i at dele musik med andre. Argumentet fra piraterne var, at det nærmest var tyveri, at det skulle koste over 100 kr. for et album, hvor der var én god sang. Ikke nok med det, for at høre den ene gode sang, måtte du hen og smide en ny cd på anlægget.

Mange skreg på løsningen: Gør det nemmere at høre det musik vi gerne vil.

Hold op, hvor tog det lang tid for musikbranchen at vågne op til den virkelighed. En periode hørte jeg radio via Pandora, der havde den fede egenskab at foreslå ny musik, baseret på det musik man allerede hørte. Adgangen til Pandora blev dog blokeret for danskere og er mig bekendt stadig ikke en mulighed.

I mine sene teenage år og i mine tyvere, hentede jeg stort set ikke musik. Jeg fandt et par gode netradioer som Virgin Radio UK og Click’N’Rock (en fransk radiostation uden reklamer). Her kom der masser af godt musik, og de hits jeg hørte her kom først til Danmark 1-2 måneder senere. Desværre ophørte begge stationer med at sende.

På det her tidspunkt havde vi ikke haft en dedikeret CD-afspiller i husholdningen i mere end et årti. Da vi skulle bygge nyt, havde jeg hørt om Sonos, og muligheden for at benytte sig af Spotify.

Sikken en oplevelse! Efter at have undladt at betale for musik (ud over licensens) i så mange år, var det med en vis skepsis jeg tilmeldte mig Spotify. Det tog dog ikke lang tid, før det var det mest naturlige i verden. Det var jo blevet let at få adgang til musik! Musikbranchen havde endelig fattet budskabet! Ekstasen steg til nye højder, da jeg opdagede “Spotify Discover Weekly”. Meeen, lykken varede ikke evigt. Ungerne fik også hang til at høre musik, og de forpestede min ugentlige liste med børnesange og andet skidt.

Derfor gik jeg på jagt efter en løsning. I min søgen stødte jeg på Google Play Music. Her kunne jeg også uploade lydfiler, der ikke kunne findes på Spotify (f.eks. et par lydbøger jeg har, og min egen sang “Når du går mod lyset“). Endnu bedre var det, at jeg meget nemt fra Sonos appen kunne give sange “Thumbs down” og derved slippe for at høre dem igen. Et problem der havde irriteret mig ved Spotify.

Videre i søgningen opdagede jeg familieabonnementer. Det havde både Spotify og Google… troede jeg. Efter at have afmeldt Spotify gik det op for mig, at Google Play Music ikke havde noget familieabonnement i Danmark. Google var på vej med en udgave af YouTube, der skulle erstatte Google Play Music, og denne fandtes ikke i Danmark. Derfor blev min løsning at have ét abonnement på Google Music til min musik og ét på Spotify til resten af familien. (Tænk engang 200 kr. pr. måned, det svarer jo til 2 cd’er hver eneste måned)

Men nu skal det være slut med Spotify, YouTube Premium er landet!

Med et YouTube Premium abonnement er der musik til 6 separate medlemmer af husholdningen OG YouTube uden reklamer. Med de mange timer ungerne bruger på YouTube glæder det mig, at de fremadrettet slipper for at få fyldt hovedet med reklamer. Det glæder mig også at jeg sparer 20 kr. hver måned på at de slipper for reklamer!

YouTube Music er endnu ikke fuldt udviklet, og derfor medfølger der i YouTube Premium 6 abonnementer til Google Play Music. Google har dog lovet en blid overgang fra den ene platform til den anden. Det var nok for mig, til at opsige mit Spotify abonnement, og denne gang er det forhåbentligt permanent. Ikke fordi der er noget galt med Spotify, men fordi jeg får mere for pengene hos Google.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *