Betty Ericksons Selvhypnose Teknik

Der er mange måder at bringe sig selv i trance, men ifølge de fleste hypnotisører handler hypnotisk trance om at rette opmærksomheden indad. Med Betty Ericksons Selvhypnose Teknik, kan du opnå en effektiv hypnotisk trance meget let. Jeg foretrækker personligt denne teknik, når jeg benytter selvhypnose. Hvad enten du har et specifikt mål at arbejde henimod, eller om du bare vil slappe af og nyde trancen, så kan du roligt bruge denne teknik!

Som overskriften fortæller er denne teknik udviklet af Betty Erickson, der var gift med Milton H. Erickson. Da han levede var han en utrolig dygtig hypnotisør, med en meget indirekte tilgang. Denne teknik er også meget tilladende, idet den beder dig gøre nogle bestemte ting i en rækkefølge. Imens trancen kommer helt af sig selv.

Inden du læser om teknikken, vil jeg lige redegøre for nogle termer:
Når du tænker, gør du nogle helt bestemte ting. Du bruger bl.a. dine sanser indadrettet. Du kan se billeder (Visuelt), du kan høre lyde (Auditivt) og du kan mærke følelser (Kinestetisk).

Når du visualiserer kan du gøre to ting. Du kan enten konstruere et billede af noget du aldrig har set før, eller du kan kombinere ting du har set før på en måde som du aldrig har set dem. Det er f.eks. det arkitekter gør, og mange andre, der arbejder med designs.

Det samme kan foregå auditivt, du kan høre lyde du har hørt før, og derfor husker. Eller du kan konstruere lyde.

Følelser kan også være nogle du husker fra tidligere situationer i dit liv, men du kan sikkert og forestille dig, hvordan et eller andet må føles. Har du prøvet at se en film, hvor en af de gode får et slag i ansigtet, der rammer så rent at du selv kryber lidt sammen. Du kan med andre ord forestille dig en følelse du ikke nødvendigvis har haft selv.

De fleste mennesker har udviklet større brug af én af systemerne. Vi bruger alle sammen alle systemerne, men en person der primært tænker i billeder, vil sikkert ikke opleve en ændret bevidsthedstilstand ved en teknik, der udnytter det at tænke i billeder. Så når vi taler om en ændret bevidsthedstilstand snakker vi i virkeligheden om at ændre måden hvorpå vi bearbejder informationer.

Nu gennemgår vi teknikken, i steps så du ved præcis hvad du skal gøre.

1. Start med at finde en behagelig position, hvor du kan slappe af. Det skal samtidig gerne være en position du kan finde behagelig at være i gennem hele processen. Hvad enten den er siddende eller liggende er lige meget. Nogle hypnotisører advarer mod at ligge ned, da man kan falde i søvn i stedet for at gå i hypnose, personligt er jeg ikke faldet i søvn én eneste gang, uagtet at jeg har brugt teknikken som afslapning når jeg har været virkelig træt.

2. Find ud af hvor længe du vil være i hypnose. Jeg plejer selv at fastsætte tiden til 20 minutter, undtagen når jeg bruger teknikken inden jeg skal sove. Sig f.eks. til dig selv “Jeg går i selvhypnose i 20 minutter…” Du vil finde ud af at dit interne ur fungerer virkelig godt. Jeg bruger selv teknikken f.eks. dagen inden en vigtig begivenhed, hvor jeg inden jeg skal sove siger, jeg ønsker at vågne klokken 7.00, og så forestiller jeg mig et ur, både almindeligt og digitalt der viser klokkeslettet. Sidst jeg skulle vågne klokken 7, vågnede jeg klokken 6:59. Underbevidstheden er næsten lige så god som en quartz krystal til det med tiden!

3. Du skal nu bruge det formål du har med at gå i hypnose, indsæt det efter tidsrummet “… med det formål at tillade min underbevidsthed at foretage de justeringer, der er nødvendige for, …”. Husk at det skal være noget du er motiveret for at gøre, ikke noget du er motiveret for ikke at gøre.

4. Posthypnotisk forslag. Her stiller du et forslag om hvordan du vil have det når tidsrummet er gået. Det kunne være: “Når jeg er færdig med hypnosen føler jeg mig, …” Det kunne være “… vidt vågen og ved fuld bevidsthed, godt tilpas på enhver måde”. Hvis det er lige inden sengetid kunne du sige “… fuldstændig afslappet og klar til at sove”. Du må hellere end gerne tilføje “… hver gang jeg går i hypnose går jeg dybere end jeg tidligere har været” eller noget tilsvarende. Det kunne også være “… for hver gang jeg går i hypnose går jeg 10 gange dybere end jeg tidligere har været”, for multiplikation er en ubevidst process, det kan man med fordel udnytte.

5. Selve processen kommer i dette step. Jeg vil starte med at vise processen i en tabel, så det fremgår tydligere, hvad der skal foregå.

Ekternt fokus V
A
K
V
A
K
V
A
K
V
A
K
V
A
K
V
A
K
Internt fokus V
A
K
V
A
K
V
A
K
V
A
K
V
A
K
V
A
K

Første gang du ser den her model, kan det se lidt forvirrende ud, men den er ganske simpel når du lige har fået forklaringen. Modellen læses linie for linie, fra venstre mod højre. Det vil sige, at det første du læser er V, V, V.  Vi gennemgår hvad V, A og K betyder i først den eksterne del og så den interne.

Hver gang du læser et V skal du i den eksterne del kigge på noget. Personligt plejer jeg at starte med at kigge på en af de spotlamper der er i loftet. Nogen kan også godt lide at supplere med at nævne for dem selv hvad de ser, for at holde opmærksomheden. Hvis du ikke ved hvad det du kigger på hedder, så bare sig “Jeg ser den ting derovre”. Bare kig på den lidt tid og forsæt så i modellen.

Hver gang du læser et A skal du lytte efter en hvilken som helst lyd, og bare lytte lidt til den. Her har du en oplagt mulighed for at integrere de lyde der ellers kunne forstyrre dig i processen mod hypnose. Hører du f.eks. en hund der gør eller piver, så kan du bruge denne lyd til at lytte til. Og så her kan du sige til dig selv “Jeg hører en hund der gør”. Personlig lukker jeg øjnene ved A og K i den eksterne del. Selvom jeg ved at nogen foretrækker at holde øjnene åbne i den eksterne del og først lukke dem ved den interne del. Det er en smagssag, gør det som du vil.

Hver gang du læser et K skal du mærke efter en ekstern følelse. Noget du allerede føler nu. Det kan være følelsen af dine fødder mod gulvet, følelsen af dit hoved mod en pude, følelsen af det stof din hånd berører, temperaturen på din højrehånd, osv. der er uendeligt mange følelser du føler hvert øjeblik, find én og føl den lidt, for hvert K.

Nu bevæger vi os over i den interne del. Her retter du opmærksomheden indad, og lukker øjnene hvis de ikke allerede er lukkede efter du lige har afsluttet med et K.

Hver gang du læser et V i den interne del skal du visualisere et eller andet. Bare det der først falder dig ind. Det er lige meget hvad du ser, om det er en lys prik, eller et maleri du kender. Nogle mennesker siger de ikke er i stand til at visualisere, men det er ikke sandt. Alle kan visualisere. Jeg er ikke specielt god til at være bevidst om mine billeder, men jeg kan sagtens forestille mig hvordan en blå bold ville se ud, hvor den ville tage luft ind, osv. Du skal ikke kæmpe med det, bare forestil dig noget. Også her kan jeg finde på at nævne hvad jeg ser for mig selv.

Hver gang du læser et A i den interne del skal du forestille dig en lyd. Her er der nogen der stadig bruger de eksterne lyde for at få dem med ind i processen, mens jeg nøjes med at forestille mig lyden af at gå i sne eller lyden af en klapsalve eller hvad som helst der falder mig ind.

Hver gang du læser et K i den interne del skal du forestille dig en følelse du ikke oplever lige nu. Det kunne være følelsen af sol mod huden, følelsen af at ligge under en dyne, følelsen af et koldt brusebad, eller et varmt spabad. Det er lige meget hvad du forestiller dig, bare det er noget du forestiller dig. Igen kan jeg godt li’ at fortælle mig selv hvad jeg oplever.

Processen er altså i den eksterne del: V, V, V, A, A, A, K, K, K, V, V, A, A, K, K, V, A, K og så i den interne: V, A, K, V, V, A, A, K, K, V, V, V, A, A, A, K, K, K.

6. Der kan ske flere ting når du er i gang med processen. Personligt har jeg tendens til at miste bevidstheden nogle gange så sent som ved en af de sidste K’er i den interne del. Så er det som om jeg begynder at drømme, og når tiden så er gået får jeg en fornemmelse af at ville vågne.

Andre skynder sig mere end jeg gør, og bliver derfor færdige inden de føler tiden er gået. Sker det for dig, så forsæt med 4V, 4A, 4K, derefter 5 af hver osv. indtil du føler tiden er gået. Mens din bevidsthed koncentrerer sig om denne process eller er lullet i søvn af processen, arbejder din underbevidsthed på det formål du gav inden du gik i hypnose.

Husk at øvelse gør mester! Jo mere du øver dig jo bedre bliver du!

P.S. Du må hellere end gerne dele dine oplevelser med denne teknik ved at skrive en kommentar nedenfor! Så har jeg også mulighed for at give dig nogle svar, hvis du har spørgsmål.

2 Replies to “Betty Ericksons Selvhypnose Teknik”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *