Hvad er fobier og hvordan behandles de?

Det er svært at karakterisere fobier, for hvornår er en adfærd virkelig en fobi? Fobier opstår i hjernen som spontan indlæring på ubehagelige situationer, mange af dem i barndommen. De kan sågar gå i arv fra mor til barn, da børn som bekendt modellerer deres forældre. Hvad bruger vi fobier til og hvornår vil det være en god idé at slippe af med dem? Læs denne artikel og bliv klogere på din underbevidstheds brug af fobier.

Araknofobi, klaustrofobi, agorafobi, hippopotomonstrosesquippedaliofobi, …

Ifølge wikipedia findes der omkring 500 navngivne fobier, der findes en liste over fobier på wikipedia og det må siges at være en broget blanding. De fleste kender araknofobi som frygten for edderkopper, klaustrofobi – som er frygten for små rum, og agorafobi – som er frygten for åbne pladser. I den komiske ende har vi hippopotomonstrosesquippedaliofobi, der dækker over noget så usandsynligt som frygten for lange ord… den lader vi lige stå et øjeblik. Skulle nogen af jer lide af hippopotomonstrosesquippedaliofobi beklager jeg dybt at jeg har skrevet ordet her.

Hvorfor skal en fobi have et navn?

Jeg undrer mig over, hvorfor der findes så mange tåbelige navne for fobier, som næsten ingen personer lider af. Ikke mindst fordi det stort set er den samme proces, som foregår i hovedet ved en fobisk reaktion. I stedet for at sige ”Jeg lider af araknofobi” er det lige så dækkende at sige ”Jeg lider af sygelig frygt for edderkopper”, lad mig foreslå at alle der har en fobi stopper med at bruge de latinske betegnelser og i stedet siger ”Jeg lider af en sygelig frygt for X”, hvor X kan være edderkopper, slanger eller andet. For hvis du lider af ophidiofobi tror jeg alligevel folk vil spørge hvad det indebærer, hvor du så må forklare at det er noget så banalt som en sygelig frygt for slanger.

Hvordan opstår en fobi?

En fobi er en beskyttelsesmekanisme som sikrer at du holder afstand til farer. Typisk sker det ved spontan indlæring såsom en oplevelse af at være hjælpeløs, mens mor skriger fordi der er en edderkop. Eller måske har en edderkop landet på hovedet af et barn, hvorefter mor flipper ud og skræmmer barnet. Det er ikke sikkert dette medfører en fobi, men det efterlader sig et indtryk af, at edderkopper er noget man holder sig fra. Hippopotomonstrosesquippedaliofobi kunne måske opstå, hvis en ubehagelig dansklærer reagerer unaturligt, hver gang man har problemer med at stave lange ord.

I NLP siger man at enhver adfærd har en positiv intention, det gælder naturligvis også fobier. Her er der tale om at din hjerne forsøger at beskytte dig mod det, du har en fobi overfor. Fobier er nyttige idet slanger, edderkopper og andre ting kan udgøre reelle farer. Jeg ville hellere have araknofobi såsom at være dumdristig og jonglere med fugleedderkopper. En fobi for lange ord er dumt – og det skal ikke forstås som at det er dumt at have den – fobien er bare dum i sig selv, for lange ord er ikke farlige. Nogen gange kommer fobier til at omhandle ufarlige ting, eller også er de så intense at blot man hører et ord eller ser et billede, så aktiveres fobien. Dette er langt fra hensigtsmæssigt, hvorfor nogen gerne vil have behandling for deres fobier.

Behandling af fobier med hypnose og nlp

De fleste hypnoterapeuter vil tage udgangspunkt i en regressionsteknik, ved behandling af en fobi, for at finde tidspunktet for oprindelsen. Når så personen får mulighed for at efterrationalisere den situation, hvor en fobi blev skabt, kan det sikkert lette betydeligt på symptomerne. At kunne se tilbage på en lærer, der skræmmer dig når du ikke kan stave lange ord, vil sikkert kunne få dig til at indse at det ikke er de lange ord, der er farlige. Det er snarere din lærer der er en klovn. Med hypnose som behandling af fobier, kan man altså tilføre nogle ressourcer til den situation hvor fobien opstod.

Behandling af fobier med NLP er lidt anderledes, idet man i NLP koncentrerer sig om processen og ikke indholdet. Her interesserer man sig ikke for hvorledes fobier opstår, men bruger simple teknikker såsom submodaliteter til behandling af fobier. Det sker ud fra teorien om at fobier er den samme proces, uanset hvad fobien handler om. Med NLP kan en fobi reduceres væsentligt eller helt fjernes på, og hold nu fast, 10 minutter!

Slip af med dine fobier

Senere her på bloggen vil jeg bringe NLP teknikken til, hvordan du selv behandler dine fobier. Den er modelleret efter folk, der selv har klaret deres fobier, og er virkelig effektiv. Jeg kan dog også anbefale at opsøge en hypnoterapeut eller en NLP practitioner. Fobier kan være en hindring for en almindelig dagligdag, og du vil sikkert finde ud af, at livet er langt mere behageligt uden de unødige fobier.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *