The Haystack Syndrome

The Haystack Syndrome Book Cover The Haystack Syndrome
Eliyahu M. Goldratt
Business & Economics
1990
262

Endnu en bog i min samling, skrevet af Eliyahu Goldratt, ophavsmanden til Theory of Constraints. "The Haystack Syndrome" adskiller sig fra de to foregående, der er beskrevet her på bloggen, ved ikke at være en forretningsnovelle. Det er en meget teknisk bog, dog ikke akademisk, for Goldratt's bøger er ikke ligefrem spækket med referencer til andre forfattere.

Bogen er inddelt i tre dele:

  • Formalizing the decision process
  • The architecture of an information system
  • Scheduling

Hver af disse dele indeholder en lang række guldkorn, der giver en væsentligt bedre forståelse for Goldratt's tanker omkring det at drive virksomhed. I bogen betegnes det som "Throughput world thinking", i modsætning til det mere traditionelle "Cost world thinking", der stadig er fremherskende i mange virksomheder!

For mig var bogen i høj grad en øjenåbner, og den får derfor mine varmeste anbefalinger!

Efter at have læst to “noveller” af Goldratt (The Goal og It’s not luck), var “The haystack syndrome” en anderledes oplevelse, på den gode måde. Hvor novellerne både skal være en god historie og formidle Goldratt’s tanker, går den her bog i detaljer med de tekniske og teoretiske aspekter bag. 

Bogen læste jeg som en del af en større indsamling af viden om Theory of Constraints, i forbindelse med mit afsluttende speciale på cand.merc. i styring og ledelse. Noget siger mig, at det primært foregik på en ferie til Lalandia Billund, og det var en virkelig positiv oplevelse at læse bogen. Længere nede kan du finde mine noter, og alene mængden af dem afslører, at bogen er værd at læse.

I modsætning til mange af de andre bøger, der er beskrevet her på bloggen, er min hukommelse ikke så tåget omkring indholdet i denne bog. Det forholder sig faktisk lige modsat. Jeg havde så mange aha-oplevelser, at det er svært at fremhæve nogen fremfor andre.

I starten af bogen fængede det mig, at Goldratt bruge en del sider på at forklare forskellen på data og information. Det skyldes at en medstuderende og jeg, to semestre før specialet, havde skrevet virksomhedsprojekt om videndeling. Her havde det netop være nødvendigt at skelne mellem data, information og viden. Projektet havde været spændende at lave, fordi det passede mig fint at det var teoretisk tungt. Derfor var det glædeligt at se, at den teori vi havde arbejdet med, også kunne relateres til vores mere praktisk orienterede speciale.

Bogen rummer også et klassisk Goldratt citat:

“Tell me how you measure me, and I will tell you how I behave”.

Faktisk er det fulde citat lidt længere, og lyder:

“Tell me how you measure me, and I will tell you how I behave. If you measure me in an illogical way . . . do not complain about illogical behavior.”

En stor del af bogen har netop fokus på, hvordan de finansielle nøgletal, der anvendes i “cost world thinking” resulterer i adfærd, der er ødelæggende for en virksomhed, hvis mål det er at tjene penge.

Bogen her burde være obligatorisk læsning for økonomer. Der er en lang række af gode eksempler på beslutningstagning, der umiddelbart lyder meget fornuftig, men som er komplet ulogisk fordi de bagvedliggende forudsætninger ikke holder. Et af de eksempler der anvendes, har jeg brugt et par gange, hvor jeg som PhD-studerende har undervist i faget produktionsstyring. Det er et lille simpelt økonomisk regneeksempel, der ser skræmmende trivielt ud, men som tager røven på langt over 90% af cand.merc. studerende, der ellers lige har været undervist i økonomistyring.

Allerede nu kan jeg fornemme, at det eksempel skal op og ligge på bloggen på et tidspunkt. Hvis du ikke vil vente kan du købe bogen på Amazon.

[amazon_link asins=’0884271846′ template=’ProductAd’ store=’skjoldandersen-21′ marketplace=’UK’ link_id=’96cb0a96-fd4c-11e7-9e99-9f968b194494′]

Til slut får du mine noter, der rummer lidt flere detaljer om hvad bogen indeholder.

3 Replies to “The Haystack Syndrome”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *