Grundbog i NLP kommunikation og terapi (bind 2: Personligheden i udvikling)

Grundbog i NLP kommunikation og terapi (bind 2: Personligheden i udvikling) Book Cover Grundbog i NLP kommunikation og terapi (bind 2: Personligheden i udvikling)
Ole Vadum Dahl
Neurolinguistic programming
1993
236

Dette er bind 2 med titlen "Grundbog i NLP", og er dermed efterfølgeren til Grundbog i NLP bind 1. Bind 2 har undertitlen "Personligheden i udvikling". Som det også gjaldt bind 1, afholder jeg mig fra at beskrive en opsummering af bogens indhold. I stedet kommer her en liste over bogens kapitler:

  • Om metaprogrammerne  - personlighedens grundmønstre
  • Om vore værdier - drivkraften i livet
  • Om vore overbevisninger - fundamentet for vore muligheder
  • Om mundelag - det verbale håndelag
  • Om overbevisninger, identitet og selvværd
  • Om hypnotisk kommunikation og trancetilstande i NLP-arbejdet
  • Om metaforer som kommunikation og terapeutisk værktøj

Idet bogen her er en efterfølger til en bog med samme titel, har jeg købt dem samtidig, og derfor er min bevæggrund for købet det samme for begge bøger. I stedet vil jeg koncentrere mig lidt om, hvorfor Ole Vadum Dahl ikke længere arbejder direkte med NLP. 

Som skrevet i indlægget om bind 1, havde jeg en opfattelse af, at Ole Vadum Dahl forlod NLP for at etablere noget i hans eget navn. Det var ikke noget jeg havde researchet. Det var bare bygget på antagelsen om, at NLP var en virkelig fed opfindelse, og han ville gerne pleje sit ego ved at gøre det til sit eget.

Der er gået mange år siden jeg læste bøgerne, og jeg er for alvor i år vågnet op i forhold til hvem jeg er. Derfor gik jeg på Google, da jeg skulle skrive disse indlæg om bøgerne. Her fandt jeg denne video på Youtube, hvor Ole forklarer sit syn på NLP, til et arrangement i Aalborg sidste år:

Han fortæller at NLP’s største fortjeneste er, at det har gjort psykologi til allemandseje, fordi det er så praktisk anvendeligt. Det indeholder nogen rigtig fine værktøjer. Problemet er bare, at nogen folk tror NLP er løsningen på alt, og at alt skal filtreres gennem NLP’s model af sindet, og behandles med NLP’s teknikker og metoder. Men Ole mener bl.a. ikke NLP kan anvendes til de eksistentielle temaer i livet.

 

Et andet problem er, at man som udøver af NLP’s teknikker, kan risikere at anvende dem på en manipulerende måde, til at booste sit eget ego. Ole selv fik i slutningen af hans tid med NLP kommentaren: “Du virker meget sympatisk, men jeg kan ikke mærke dig”.

Ole opsummerer at NLP’s to problemer er: (1) At kommunikation ikke handler om teknik. Det handler om gensidig respekt og at turde være sårbar. (2) At det med at booste egoet aldrig fører til noget godt.

Ole er meget taknemmelig for det han lærte med NLP, idet han betegner det som et fantastisk redskab, når det bliver brugt til det, det er godt til. Det giver en dyb forståelse af sindets kognitive processer.

Efter denne ganske korte tur på Google, må jeg derfor revidere min tidligere opfattelse af hvorfor Ole stoppede med at flage med NLP-fanen. Jeg er meget enig med hans betragtninger i videoen.

I min søgen opdagede jeg en anden interessant ting. I sommeren 2017 begyndte jeg at interessere mig for Ken Wilber. En af hans bøger blev første gang jeg for alvor så sammenhængen mellem Robert Kegans teori om mental kompleksitet og Whole Brain Thinking, det jeg kalder “Syntesen”.

Jeg har købt Ken Wilbers bøger på engelsk, fordi jeg foretrækker at læse originalsproget. Dog har jeg lagt mærke til, at mange af hans bøger også findes på dansk. Det viser sig at Ole Vadum Dahl, står bag det forlag, som udgiver Wilbers bøger på dansk!

Hvis vi nu skal blive i sporet, og runde af på indlægget omkring den her bog, så vil jeg slutte med at kommentere den ud fra Whole Brain Thinking. NLP er for mig et super godt redskab i den blå kvadrant af modellen. Det er super analyseredskab til at forstå adfærd. Det vil derfor være min påstand at en grundviden om NLP er en god ting, hvis du gerne vil styrke din præference for den analytiske tænkestil.

Er du i forvejen glad for analytisk tankegang, vil du sikkert elske NLP, men du hopper om bord i det med en ekstra risiko for, at du udvikler din analytiske præference til et niveau, hvor der – i Ken Wilbers termer – opstår fremmedgørelse og undertrykkelse. Det sker på bekostning af fællesskab. Det lyder umiddelbart meget lig den kritik Ole løfter overfor NLP i videoen ovenfor.

Konklusionen er, at bøgerne fint kan anbefales, når du bare du holder kritikken for øje!

One Reply to “Grundbog i NLP kommunikation og terapi (bind 2: Personligheden i udvikling)”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *