Dit engagement!

Dit engagement! Book Cover Dit engagement!
Bent Kock Nielsen, Morten Dohrmann Hansen, Mette Skøt,
Business & Economics
Lindhardt og Ringhof
11/03/2013
240

Dit Engagement er en bog, der handler om hvordan du får mere energi. Ifølge forfatterne er det langt mere hensigtsmæssigt at fokusere på hvordan du forvalter din energi, end hvordan du forvalter din tid. Den teoretiske ryggrad lader til at være et koncept kaldet "Full Engagement", introduceret af Tony Schwartz og James E. Loehr.

Her kommer energipyramiden også fra. Den beskriver fire energier, benævnt fra spidsen og ned til basen: Spirituel, Mental, Følelsesmæssig og Fysisk. I en central figur på s. 22 kræver "Full engagement" at du er: Spirituelt afstemt, Mentalt fokuseret, Følelsesmæssigt forbundet og Fysisk energisk.

Indholdsfortegnelsen er som følger:

 • Forandring kræver engagement og energi
 • Din personlige mission
 • Den spirituelle energi - Find meningen i det liv du lever
 • Den mentale energi - Vær til stede, hvor du er
 • Den følelsesmæssige energi - Mærk sammenhængen mellem dig og resten af verden
 • Den fysiske energi - Gør kroppen til din medspiller
 • Sæt handling bag ordene
 • Når organisationen har brug for energi

Bogen indeholder rigtig mange paralleller til Stifinderfinderprogrammet, selvom der ikke lader til at være hentet inspiration mellem dem.

Nogen gange er jeg bare nødt til at læse en bog omgående! Det her er den seneste bog jeg har læst, og det er der en særlig grund til. Ved et tilfælde falder jeg over den, og ser så mange paralleller til syntesen, at den blev købt omgående og nu er den også læst. 

Jeg er medlem af et netværk kaldet “Club 03” i Presidents Institute. Vi mødes ca. fire gange årligt på Hindsgavl Slot i Middelfart. Denne gang skulle vi bl.a. høre et oplæg fra en tidligere direktør i en dansk børsnoteret virksomhed. Hans indlæg var meget interessant og levende. Hans baggrund antydede at han helt oplagt havde været på Stifinderprogrammet, men adspurgt om han havde været på noget efteruddannelse i sin karriere svarede han nej.

Det virkede som om han var et sted i hans liv, der mindede meget om mit i strukturen. Indholdsmæssigt er der meget stor forskel, idet han har en lang karriere i det danske erhvervsliv på CV’et. Omvendt var der også nogle ting i hans præsentation, der skurrede lidt i mine ører. Faktisk var jeg lidt i tvivl om, hvad hans præsentation skulle komme til at betyde for mig.

Noget af det der gjorde, at jeg havde ham under mistanke for at være Stifinder, var et citat han fortalte at han havde hængende på sit kontor. Noget i stil med: “Topatleter træner 90% af tiden og performer 10% af tiden, for ledere er det typisk omvendt”. Det lød som noget der var taget ud af munden på Lasse Zäll, som stiftede Stifinderprogrammet.

Dagen efter, tilbage på jobbet, skulle Google fortælle mig hvem der var ophavsmand til citatet. Den første resultatside var Google Books, hvor side 22 af bogen “Dit engagement!” var vist. Det var denne model:

Det overraskede mig meget, for jeg plejer at beskrive balancen i Syntesen som: Sind, Krop, Følelser og Sjæl. De fire matcher jeg til kvandranterne i Whole Brain Thinking: Rationel (Blå), Konservativ (Grøn), Relationel (Rød) og Eksperimentel (Gul). Pyramiden ovenfor matcher både i farver og betegnelser for de fire kvadranter i Whole Brain Thinking, der er en integreret del af Stifinderprogrammet.

Dernæst læser jeg beskrivelsen af bogen, der bl.a. indeholder:

Dit engagement tager dig med på en rejse, der lærer dig at forvalte din energi bedre og skabe mere engagement. Det handler om at styre dine mentale, spirituelle, følelsesmæssige og fysiske energier og dermed gøre krop, sjæl og sind til dine medspillere i et udfordrende hverdagsliv. Du vil med andre ord komme i bedre form til at tackle livets mange udfordringer med glæde og undgå at gå ned med stress.

Med fed har jeg markeret de fire energier, der passer med balancen i Syntesen. Dernæst er der så sandelig også en reference til treenigheden i Syntesen, med betegnelsen krop, sjæl og sind.

Jeg bestilte bogen omgående, og kunne slet ikke lade være med at læse den. Der er enormt mange paralleller til Stifinderprogrammet, om end der ikke nævnes et ord om Whole Brain Thinking i bogen. Et par af parallellerne er:

 • Robert Kegan nævnes kort, uden der dog gås i dybden med hans teori.
 • Der tales om High Performance Teams
 • Der tales om noget Stifinderprogrammet kalder “Effortless efficiency”
 • Der er fokus på balance mellem din egen tid, familietid og arbejdstid

Derudover er bogen krydret med en række referencer til forskning og nogle konkrete handlingsanvisninger til at øge sit engagement.

Hvis du er interesseret i at vide hvad Stifinderprogrammet handler om, er den her bog faktisk på mange måder en god introduktion, om end de har mere fokus på det fysiske. Har du været på Stifinderprogrammet og gerne vil have en genopfriskning, måske med flere forslag til konkrete aktiviteter du kan gøre, kan bogen også anbefales. Den kan ikke erstatte deltagelsen, men den er et rigtig godt supplement.

Her er de noter jeg har skrevet:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *