Et år med tysk på DuoLingo

I slutningen af 2016 fik jeg en idé om, at jeg gerne ville blive bedre til tysk. Det var ellers et af hadefagene, både i folkeskolen og på handelsskolen. I starten af 2017 opdagede jeg app’en DuoLingo, og den har været en fast del af morgenrutinen siden.

DuoLingo er en gratis platform til at lære sprog, der startede som et spørgsmål om: “Hvordan oversætter man hele internettet?” Tilgangen er den samme som Google brugte til at lære sine computere at genkende ting på billeder. Lad en masse mennesker give deres bud, og find så konsensus af det.

Alt det her er der ingen grund til at forholde sig til, hvis man bare gerne vil lære et andet sprog. Du opretter bare en konto på DuoLingo.com, vælger hvilket sprog du vil lære, og går i gang. Her skal det lige bemærkes at der endnu ikke findes nogen sprog, der har dansk som primært sprog. Dvs. du kan ikke melde dig ind i dansk-engelsk eller dansk-tysk. Du er nødt til at vælge et fremmedsprog som dit primære sprog. Vil du lære engelsk kan du derfor vælge engelsk som dit primære sprog og fortælle app’en, at du gerne vil lære dansk. Af denne grund valgte jeg engelsk som primært sprog og tysk som det jeg gerne ville lære.

I dag er det præcist et år siden jeg startede op. Hvorfor ved jeg det så præcist? Jo det er fordi DuoLingo anvender sig af “gamification” eller “spilificiering”, som det kaldes på dansk. Det betyder kort fortalt, at der tilsættes spil-elementer til noget der ikke i udgangspunktet er et spil, f.eks. det at lære et sprog. Et af disse elementer i DuoLingo er din “streak”. Du sætter dig et mål om hvor mange XP (Experience Points) du vil opnå pr. dag, og hver dag du opnår det tilføjes der 1 til din streak, medmindre du springer over en dag, så bortfalder den!

Jeg har sat et mål om 10 XP pr. dag. Det svarer til en enkelt lektion om dagen. Det er lykkedes mig at vedligeholde min streak i præcist et år i dag. Dvs. hver eneste dag gennem et helt år, har jeg gennemført en lektion i tysk på DuoLingo.

Det er også muligt at få forskellige “achievements”, lidt ligesom mærker man får til spejder, for at have opnået forskellige ting. De kom først til, da jeg havde været i gang i nogen måneder. De ser således ud:

Ikke overraskende har både den achievement der mangler 2 stjerner og den der mangler 3 stjerner, noget at gøre med at være social. Hvis du læser dette indlæg og gerne vil i gang med DuoLingo, vil jeg derfor meget gerne invitere dig 🙂 Er det engelsk-tysk du vil i gang med, vil jeg også gerne starte en lille læringsklub sammen med dig! 🙂

Meget rammende skriver DuoLingo “You’re all alone, Søren Andersen”

Selve lektionerne er bygget op så man starter med noget relativt let, og stille og roligt bliver der så bygget mere og mere på. Efterhånden som lektionerne gennemføres bliver de forgyldt. Dog kræver det vedligeholdelse af fastholde lektionerne forgyldte.

Her er et billede af hvordan det ser ud i toppen af træet med lektionerne:

Når sidste lektion gøres færdig kommer der en pokal frem med uglen Duo. I starten var app’en så motiverende, at jeg en enkelt dag oplevede at have øvet tysk i mere end 3 timer! Så allerede i midten af februar sidste år, havde jeg gennemført alle lektioner.

Sådan ser pokalen ud i bunden af træet:

Den anden dag opdagede jeg også at man på hjemmesiden (desværre ikke i app’en), kan høre nogen små historier på det sprog der skal læres. Undervejs får du spørgsmål relateret til historien, eller blive bedt om at skrive de ord du hører.

Det er en super god app til at komme i gang med at lære et sprog. Et par måneder efter at være gået i gang oplevede jeg at Spotify foreslog en tysk sang til mig i “Discover weekly”. Det var Thees Uhlmann – Die Toten auf dem Rücksitz. Lige med undtagelse af ordet “Rücksitz” forstod jeg alt hvad han sang.

Hvis jeg havde haft den her app, da jeg gik i folkeskole, er jeg sikker på at tysk ikke havde været et hadefag for mig.

 

3 Replies to “Et år med tysk på DuoLingo”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *