Fooled by randomness

Fooled by Randomness Book Cover Fooled by Randomness
Nassim Nicholas Taleb
Business & Economics
Penguin UK
03/05/2007
316

Undertitlen på bogen er: "The Hidden Role of Chance in Life and in the Markets". I prologen til bogen beskriver Nassim Nicholas Taleb temaet for bogen således:

This book is about luck disguised and perceived as nonluck (that is, skills) and, more generally, randomness disguised and perceived as non-randomness (that is, determinism). It manifests itself in the shape of the lucky fool, defined as a person who benefited from a disproportionate share of luck but attributes his success to some other, generally very precise, reason.

Taleb er flink til at bruge mange underoverskrifter, hvorfor indholdsfortegnelsen er omfangsrig, men måske ikke så sigende (Taleb antyder i indledningen at han hader bøger, der kan gættes på baggrund af indholdsfortegnelsen), her nøjes jeg med hovedoverskrifterne på kapitlerne:

 • If you're so rich, why aren't you so smart?
 • A bizarre accounting method
 • A mathematical mediation on history
 • Randomness, nonsense, and the scientific intellectual
 • Survival of the least fit - can evolution be fooled by randomness?
 • Skewness and asymmetry
 • The problem of induction
 • Too many millionaires next door
 • It is easier to buy and sell than fry an egg
 • Loser takes all - on the nonlinearities of life
 • Randomness and our mind: we are probability blind
 • Gamlers' tricks and pigeons in a box
 • Carneades comes to rome: on probability and skepticism
 • Bacchus abandons antony

Selvom det her virker intetsigende er bogen absolut anbefalelsesværdig.

Efter at have opdaget Nassim Nicholas Taleb i bogen “The everything store” om Amazon, bestilte jeg i december 2013 tre bøger af Taleb: Fooled by Randomness, The Black Swan og Antifragile, og besluttede at læse dem i udgivelsesrækkefølge. 

Set i bakspejlet virker det måske lidt vovet at købe tre bøger af en forfatter, uden det mindste forudgående kendskab. Det tog dog ikke lang tid med den første bog mellem hænderne, for at blive overbevist om, at det var et godt køb!

Der er mange aha-øjeblikke i bogen, men desværre tog jeg ikke noter mens jeg læste den. I et senere indlæg på bloggen vil jeg vende tilbage til filosoffen Charles Sanders Pierce, men da jeg læste denne bog, var jeg endnu ikke begyndt at studere Peirce, og bemærkede derfor ikke at han er nævnt i prologen: “The most neglected one is the philosopher Charles Sanders Peirce, who was born a hundred years too early”. Efter at have studeret Peirce har jeg tænkt “Mon ikke Nassim Nicholas Taleb ville kunne lide ham”, og det indser jeg nu, ikke er nødvendigt at spekulere mere over.

I stedet for mine noter kommer her to eksempler fra bogen, som jeg husker særlig godt:

Hvordan man bliver ulykkelig af at følge sine investeringer ofte

Det første eksempel er fra side 54 og handler om en fiktiv pensioneret tandlæge. Den pensionerede er dygtig til at handle værdipapirer, og det vides på forhånd at hans afkast vil være 15% med 10% volatilitet. Med dette udgangspunkt vil han have 93% sandsynlighed for succes i et givent år. Den kære tandlæges uheld er dog, at han er pensioneret, og har tid til at følge bevægelserne på markedet tæt. Den samme investeringsadfærd, der giver 93% sandsynlighed for succes på årsbasis har nemlig kun 77% sandsynlighed pr. kvartal, 67% pr. måned, 54% pr. dag, 51,3% pr. time, 50,17% pr. minut og 50,02% pr. sekund.

Det vil sige, at jo oftere den fiktive pensionerede tandlæge tjekker sin portefølje, desto flere opture og nedture vil han blive udsat for. Fordi nedturene føles værre end opturene, ender han med at blive ulykkelig. Han bliver snydt af tilfældigheder og følelser til at tro, at hans investeringer går elendigt, selvom de rent faktisk går godt!

Hvordan man snyder folk til at tro, at man kan forudsige markedsudviklingen

I mit indlæg omkring spil på rouletten beskriver jeg, hvordan man ved at mindske sin indsats kan følge en strategi, hvor man fordobler indsatsen, hver gang man taber. Det er en strategi der med sikkerhed fører til tab i det lange løb, men den giver dig indtrykket af at du vinder, og at når du bare har været uheldig, når du endelig taber, fordi udfaldet bliver rød 8 gange i træk, i stedet for sort.

På side 157 beskriver Taleb en ondsindet måde at udnytte tilfældigheder på. Du udvælger 10.000 tilfældige personer og sender et brev til dem alle. Til den ene halvdel beskriver du en forudsigelse om at markedet kommer til at stige på en given dato, den anden halvdel modtager et brev om at markedet vil falde. Efter denne dato skriver du et brev til de 5.000, hvor din forudsigelse ramte plet. Halvdelen får et brev med forudsigelse om en ny dato, hvor markedet vil være steget, og den anden halvdel at det vil være faldet. Nu har du 2.500, hvor du har ramt plet to gange i streg. Gentages det et par gange mere, står du til sidst med lidt over 500 personer, hvor du har ramt plet 4 gange i streg.

Du tilbyder nu de tilbageværende at investere alle deres sparepenge mod et sikkert afkast. Idet du har været så dygtig at forudsige markedet 4 gange i streg, er de mere end villige til at lade dig investere deres penge. Du er blevet snydt at rene tilfældigheder.

Bogen er fuld af sådanne eksempler, og kan derfor stærkt anbefales!

[amazon_link asins=’0141031484′ template=’ProductAd’ store=’skjoldandersen-21′ marketplace=’UK’ link_id=’d60f2561-217f-11e8-9a8c-ffda74edc9cc’]

One Reply to “Fooled by randomness”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *