Mit liv

Mit liv Book Cover Mit liv
Bill Clinton
Biografi
Lindhardt og Ringhof
2004
Hardback
1043

William Jefferson Clinton (Bedre kendt som Bill Clinton), var USA's præsident nr. 42. I 2004 udgav han i kølvandet på afslutningen af sin præsidentperiode nr. 2 denne selvbiografi.

Det er en lang bog! Lidt over 1.000 sider. Det starter helt i Clintons barndom og frem til tiden umiddelbart efter han fratrådte som præsident.

Der er et væld af navne i bogen og opridsning af faktuelle begivenheder. I flere omgange tog jeg mig selv i at tænke: "Hvorfor pokker fortæller han det her?", for senere at finde ud af, at han skulle bruge det til at henvise til senere.

Efter min mening er bogen alt for meget historieskrivning, alt for faktuel og upersonlig, og dermed også en smule kedelig. Det er dog fascinerende at følge udfoldelsen af Clintons liv, og det store ansvar han har stået med.

For en måneds tid siden kiggede jeg på min bogreol. Der stod en bog af Bill Clinton, som havde været i flyttekasser flere gange, uden nogensinde at være læst. I næste måned deltager jeg i et summit ved Presidents Institute, og her skal Bill Clinton tale, det motiverede mig til endelig at få læst hans bog.

Det der havde afskrækket mig fra at læse bogen, var uden tvivl omfanget. 1.025 siders tekst. Købet blev gjort tilbage i 2004, da bogen blev lanceret. Det var det år min læseappetit meldte sig, men bogen købte jeg faktisk ikke for min egen skyld.

Omkring lanceringen var der en del markedsføring af bogen. Jeg erindrer at have siddet på mit værelse i Skjoldbjerg sammen med en ven fra nabolaget. Han tilhørte ikke ligefrem den type, der læste flest bøger. Da vi så en reklame for bogen udbrød han: “Den kunne jeg faktisk godt tænke mig at læse!” På den baggrund købte jeg bogen og lånte den til ham, men han fik den aldrig læst…

Siden da flyttede bogen med til Kolding, så til det første hus i Grindsted, og derefter til vores nuværende hus i Grindsted. 14 år skulle der gå. Nu er den læst.

I forbindelse med det her indlæg, søgte jeg efter anmeldelser af bogen. Her er et bud fra DR. Ordet “kedelig” er jeg ikke uenig i. Der er spændende momenter, bevares, men alt for få til at retfærdiggøre sidetallet. Mine noter afspejler det meget fint. Jeg har læst væsentligt kortere bøger, som har givet anledning til væsentligt flere noter.

One Reply to “Mit liv”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *