Automatisk fartkontrol med nummerpladegenkendelse

Det er tid til en gratis idé igen. Denne gang handler det om fartkontrol med automatisk udskrivning af bøder. På et tidspunkt droppede jeg at skrive et indlæg om ideen, fordi de selvkørende biler gør den overflødig med tiden, men nu er jeg kommet på en ekstra dimension!

Ideen er simpel. Mellem punkterne A og B er der en given afstand, der er den korteste vej mellem de to punkter, f.eks. 20 km. Hastighedsbegrænsningen på hele den her strækning er 80 km/t. Overholder du hastighedsgrænsen vil det derfor mindst tage 15 minutter at komme fra A til B. Gør du det hurtigere end det, har du overtrådt hastighedsgrænsen!

Det jeg foreslår er altså ikke stærekasser i traditionel forstand, hvor du med en simpel advarsel fra en app på telefonen kan undgå at få en bøde. Nej, det er stærekasser der registrerer din nummerplade og associerer den til et GPS-koordinat. Næste gang du møder en stærekasse og den registrerer din nummerplade med et nyt GPS-koordinat, kan en tjeneste i skyen beregne om du har overtrådt hastighedsgrænsen mellem de to stærekasser. Om der skal være 2 km, 5 km eller 20 km mellem dem er kun et spørgsmål om, hvor målrettet man vil have kontrollen til at være.

Ifølge politiet virker de målrettede hastighedskontroller (https://www.tv2fyn.dk/artikel/politiet-leder-efter-dem-der-koerer-staerkt) Problemet er bare, at de jo kun virker i et bestemt tidsrum. Med stærekasser, der automatisk læser din nummerplade og sammenholder dine koordinater, sker der en permanent hastighedsnedsættelse!

Som antydet i introduktionen har den her idé spøgt længe i mit hoved. Jeg har en klar forventning om at vi omkring 2021 vil se en udbredelse af selvkørende biler, der ret hurtigt bliver det foretrukne transportmiddel. De kommer til at køre langsommere end nutidens biler, til gengæld kan man lave andet arbejde imens, og derfor vinder de. Dermed bliver hastighedskontrol med tiden overflødigt, og ideen ligner en dødsejler fra starten af.

MEN, så slog det mig pludselig som et lyn fra en klar himmel. Når de selvkørende biler kommer, vil der opstå et kæmpe hul i statskassen. Bilsalget falder markant, fordi udnyttelsesgraden på selvkørende biler er meget højere end konventionelle. El er billigere og bilerne kræver mindre vedligehold. Alt sammen godt for brugerøkonomien. Til gengæld ser jeg ingen grund til at tro at sliddet på vejene bliver mindre. Hvem skal betale?

Det kan de her stærekasser hjælpe med at sikre helt automatisk! De aflæser nummerpladerne på de selvkørende biler, og kan derved taksere dem efter hvor meget de kører.

Ideen kan altså startes op nu og blive finansieret af folk der kører for stærkt, og derefter anvendes til at sikre at vejnettet vedligeholdes af dem der bruger det.

Den er hermed givet videre. Løb med den, hvis du har lyst!

One Reply to “Automatisk fartkontrol med nummerpladegenkendelse”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *