Ung mand med rejsningsproblemer og træningsmani

I går kom jeg forbi et opslag fra DR3 på Facebook. En lille teaser fra Tværs på DR3 med titlen “Christian dur ikke“. Hvis jeg ikke husker helt forkert startede Tværs på P3, som en brevkasse for unge mennesker med “ondt i livet”. Det er samme koncept, dog med billeder, der ser ud til at være udgangspunktet for DR3. Jeg kunne ikke lade være med at reflektere over dette lille klip…

I starten af klippet ser man Christian træne. Han tager trænings-selfies og uploader dem til Instagram. Det er ikke svært at forestille sig, at han har mange beundrer af det kvindelige køn, for de mange timer i fitness har sat sine spor.

Sådan har Christian dog ikke altid set ud. I klippet er der også nogen billeder fra Christians barndom, hvor han absolut ikke var tilfreds med sig selv. Han var den tykke dreng i klassen og blev mobbet. Det resulterede i lavt selvværd.

Det er tydeligt at udseendet ikke længere går ham imod. Nu er han en veltrænet ung mand på 23 år. Desværre har barndommen sat spor. Han har problemer med at få rejsning, når han skal være sammen med en pige.

Se gerne klippet med Christian nedenfor, hvorefter indlægget forsætter.

Da jeg så klippet fik jeg et flash-back til min egen ungdom. Det var dog ikke rejsningsproblemer, men generthed. Hvor Christian uden problemer får skabt kontakt til pigerne, hvorefter problemer opstår i sengen, så gjorde min generthed det vanskeligt overhovedet at få skabt kontakt.

På et tidspunkt så jeg en video med Richard Bandler, der fortalte om en person han havde haft i behandling for generthed. Bandler har en meget konfronterende stil, og i det her tilfælde havde han sagt noget i stil med:

“Du er da rigtig led. Når du kommer ind i et rum så snakker du slet ikke med nogen, selvom du udemærket ved, at de står rundt omkring og bare håber på, at der er nogen der vil snakke med dem, fordi de er generte. Du kender selv følelsen bedre end nogen andre, og alligevel udsætter du dem for den følelse. Skam dig!”

Hvis vi nu ser bort fra den meget anklagende tilgang, er analysen sådan set rigtig nok. Når du er genert håber du i dit stille sind, at andre ville komme hen og tale med dig. Derfor er det en lidt morsom tanke, at forestille sig hvordan to generte står på et diskotek og håber den anden vil komme over og snakke med dem. Det fører ligesom ikke nogen steder.

En lignende observation gjorde jeg i klippet med Christian. Forestil dig hvordan han har “scoret” en attraktiv pige. Nu ligger de der i sengen, og den virker bare ikke. Hvad tænker pigen? Måske noget i stil med: “Hvorfor tænder han ikke på mig? Er jeg ikke smuk nok? Er mine bryster ikke store nok? Er jeg for tyk?”

Det er fuldstændig de samme tanker som Christian har pint sig selv med. Den attraktive pige betragter jo også Christian som en attraktiv dreng. Den manglende funktionsdygtighed af de nedre regioner, overfører på en måde Christians negative tanker om sig selv, til den pige han er i seng med.

Hvorfor sker det? I min optik sker det, fordi Christian har valgt en teknisk løsning på et adaptivt problem. Han træner sig til et bedre udseende, men han elsker stadig ikke den lille tykke dreng, som stadig er ham. Det fremgår også ret tydeligt af videoen, at Christian har forsøgt at glemme den her lille dreng og de smerter han gennemgik. Det ses også at når Christian taler om det, bliver han berørt.

Det er den vej Christian må gå, for at slippe fri af sit problem. Han skal forsone sig med den lille dreng indeni. En måde at gøre det på, er at tale åbent om sit problem. Når han kan gøre det, uden at blive emotionelt berørt, har han integreret den lille sårede dreng fra fortiden.

For mig er klippet derfor enormt positivt. Han har jo netop åbnet op i klippet. Mon ikke problemet allerede er på vej til at forsvinde!

2 Replies to “Ung mand med rejsningsproblemer og træningsmani”

 1. Hej Skjold Andersen,

  Skide godt stykke tekst.

  Alt det du skriver resonerer med mig. Alle tingene er bare ikke noget man arbejder på som mand. Følelser og bløde værdier et et tabu, ISÆR i folkeskolen – så jeg nedtrykte dem. Og det gjorde jeg i så lang tid; lige indtil jeg kontaktede Danmarks Radio.

  De bedste hilsener – tak for dine tanker!

  Med venlig hilsen,
  Christian Steensgaard Damm

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *