Smertelindring med hypnose og selvhypnose

Fysisk smerte er ofte noget man forbinder med ubehag og noget man helst vil undgå, men man er nødt til at anerkende smertens positive sider. Smerte er med til at indikere om der er noget du skal være opmærksom på.

Hvis du efter et fald har ekstremt ondt i dit ben, så kan det være et signal om at dit ben er brækket. Hvis du stikker din finger ind i en flamme, så vil smerten aktivere dine reflekser, som forhåbentligt fjerner din finger fra flammen for at undgå at du gør varig skade på den. Jeg kan huske at jeg engang har set et program på TV, om en lille pige, som ikke var i stand til at mærke smerte. Det gav familien en masse problemer, for selvom hun ikke kan mærke smerte, så er hun jo dødelig ligesom alle os andre. Så hvis hun får en stor flænge kan hun bløde uden at være opmærksom på det. Denne lille pige kunne i teorien få hjernerystelse efter at have faldet på sin cykel, uden at hendes forældre ville vide noget om det, med dertilhørende risiko for skader.

Der er nok ingen der ville ønske sig at have denne lille piges skavank. Det skulle da lige være en person med kroniske smerter som følge af uhelbredelig sygdom. Dave Elman – en indflydelsesrig hypnotisør – havde en far der var dødssyg af kræft, og var i stærke smerter. I sin bog ”Hypnotherapy” fortæller han hvordan han ikke kunne gå ind til sin far, pga. hans stærke smerter. En dag kom en anden hypnotisør og lindrede faderens smerter med hypnose, så Dave Elman nu kunne komme ind og være sammen med sin far. Det skulle eftersigende være denne oplevelse, der motiverede Dave Elman til at se nærmere på hypnose.

Ikke at være i stand til at føle smerte og at have stærke kroniske smerter, må betragtes som yderpunkterne af et kontinuum. Mellem disse to yderpunkter finder vi de fleste mennesker. De fleste oplever fysisk smerte fra tid til anden, måske som følge af sport, gør-det-selv arbejde, eller ren og skær uheld. På andre tidspunkter planlægger vi situationer, der kan medføre smerter: udtrækning af en tand hos tandlægen, en operation på hospitalet, en fødsel, osv. Når vi ved at vi kommer til at opleve smerte i et bestemt tidsrum, så er det muligt at anvende medicinsk bedøvelse, og dermed undgå det største ubehag.

Dave Elman har skrevet om dette emne i langt flere detaljer end jeg vil give her. I hans bog fortæller han bl.a. at bedøvelsen slog mange flere mennesker ihjel end det de blev opereret for. Det er blevet meget bedre i dag, hvor man ved mere om de forskellige stoffers virkning på kroppen, men man hører alligevel ofte at ”der er altid en risiko når nogen skal i narkose”.

Hvordan kan hypnose så hjælpe? Lidt forenklet kan vi dele vores oplevelser op i bevidste og ubevidste oplevelser. George Miller er kendt som ham der fandt ud af at vi kun kan holde 7 +- 2 bidder af information i bevidstheden ad gangen, men underbevidstheden er ikke underlagt denne begrænsning. I dette øjeblik er du næppe bevidst opmærksom på dit blodtryk, forskellen på temperaturen i din højre og venstre hånd, din vejrtrækning. I det mindste ikke indtil du læste dette. Så selvom du ikke er opmærksom på noget, så kan det sagtens foregå alligevel. Det samme gælder smerte. Din krop kan sagtens være udsat for stimuli, som ville give anledning til smerte, hvis ikke det lige var fordi du koncentrerede dig om noget andet. De fleste kender oplevelsen af at være dybt engageret i noget, og ikke opdage at man har fået en ordentlig flænge, man opdager den først senere og så kommer smerten.

Med hypnose kan man aktivt gå ind og bede underbevidstheden om at holde smerterne ude af bevidstheden, akkurat som man kan få underbevidstheden til at nægte bevidstheden adgang til andre informationer. Du har sikkert set shows hvor en scenehypnotisør har fået folk til at glemme deres eget navn eller et ganske almindeligt tal. Det er formentligt de samme mekanismer der spiller ind. Et videnskabeligt forsøg, med hypnose og smertelindring, har vist at smerten stadig er der, men der bliver bare ikke reageret på den. Der er altså ikke tale om at fjerne smerten, men kun at fjerne informationen om smerten fra underbevidsthed til bevidsthed.

Advarsel! Du må aldrig blive hypnotiseret eller hypnotisere dig selv, med henblik på at fjerne smerter, medmindre du har konsulteret din læge først! Som jeg tidligere har beskrevet så er smerte et signal om at der er noget galt. Hvis man bare ignorerer signalet, så stiller man sig i samme situation som den lille pige, der ikke kan mærke smerte. Hvis du på uheldigvis brækker et ben og bare fjerner smerten med hypnose, så vil dit ben stadig være brækket, og du kan risikere at gøre varig skade på det, hvis du ikke gør noget ved det. I en tidligere udgave af ”Journal of Hypnotism” fortalte præsidenten fra NGH om en hypnotisør, der var godt oppe i alderen, som pludselig blev indlagt. Han havde smerter i forbindelse med sin indlæggelse, som han fjernede med hypnose. Lægerne kunne ikke gøre meget for ham, hvorfor han senere døde. Hans kone fortalte lægerne at han havde anvendt selvhypnose til at fjerne smerter, og det ærgrede lægerne, da de bedre kunne behandle ham, hvis de vidste hvor han havde ondt. At kunne fjerne smerter med selvhypnose er en fantastisk evne at have, men man skal også vide hvornår man skal bruge det, og hvornår man ikke skal.

Den tidligere omtalte hypnotisør, Dave Elman, var også i stand til at fjerne smerter med selvhypnose. Han brugte det eksempelvis når han skulle til tandlæge. I stedet for at lade tandlægen bedøve ham, så bedøvede han sig selv. For nylig var der også en artikel i diverse medier om en engelsk hypnotisør, der fik foretaget en operation i sin arm, alene med selvhypnose som bedøvelse. Jævnligt er der også gravide, som vælger at anvende fødselshypnose. Denne form for hypnose er ikke kun smertelindring, men en hel pakke, orienteret mod at hjælpe den kommende mor med at føde så naturligt og smertefrit som overhovedet muligt. Anvendelsen af hypnose som et middel til smertelindring er mange, og min lille liste er langt fra udtømmende.

Jeg får ind imellem spørgsmål på min online-chat om hypnose, der går i retningen af: ”Jeg har stærke smerter, kan jeg gøre noget med selvhypnose?”. Dertil svarer jeg som regel, at man slet ikke skal forsøge at fjerne smerterne, medmindre man har talt med sin læge. Dernæst fortæller jeg personen at selvhypnose er en evne ligesom alt andet, hvorfor man er langt bedre tjent med at kontakte en hypnotisør, og først derefter begynde at bruge selvhypnose.

Har du spørgsmål er du velkommen til at skrive en kommentar nedenfor. Ellers er du klar til at tage hypnose med i dine overvejelser, når du vil have lindret smerter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *