The Whole Brain Business Book

The Whole Brain Business Book, Second Edition: Unlocking the Power of Whole Brain Thinking in Organizations, Teams, and Individuals Book Cover The Whole Brain Business Book, Second Edition: Unlocking the Power of Whole Brain Thinking in Organizations, Teams, and Individuals
Ann Herrmann-Nehdi, Ned Herrmann,
Business & Economics
McGraw-Hill Education
27/05/2015
384

Bogen beskriver "Whole Brain Thinking", som er udtænkt af Ned Hermann. Denne bog er en opdateret udgave, hvor hans datter Ann Hermann-Nehdi står som medforfatter.

"The Whole Brain Model" er en metafor for hjernen, opdelt i højre og venstre hjernehalvdel, og i abstrakt og konkret tænkning. Derved opstår fire kvadranter: A (Blå), B (Grøn), C (Rød), D (Gul).
Tænkestilene kan også beskrives ved flere forskellige ord, såsom: Rationel (A), Konservativ (B), Følende (C), Eksperimenterende (D).

Ved hjælp af et spørgeskema kaldet Herrmann Brain Dominance Instrument, kan der udarbejdes en HBDI-profil, der beskriver en persons præferencer for de fire tænkestile. Her på siden kan du blive klogere på min HBDI profil.

Bogen forklarer teorien bag, giver en masse eksempler og anvendelsesmuligheder. Der er 5 dele med en del kapitler i hver, delene har følgende overskrifter:

  • The Whole Brain Framework
  • Where Thinking Meets The Bottom Line
  • Leading The Way Through Business Complexities
  • Tapping Into Breakthrough Thinking
  • Personal Growth Through Whole Brain Thinking

Mange af de bøger, som finder vej til bloggen, har jeg læst for mange år siden.  Det er ikke tilfældet med den her bog, den blev læst omkring juni/juli måned 2017. For ikke at blande dem for meget sammen, forsøger jeg at lægge dem op sorteret efter emne og dernæst i den rækkefølge jeg har læst dem. Bogen her startede et helt nyt emne for mig, hvorfor det godt kan forsvares at den kommer på bloggen nu.

Jeg stødte på Whole Brain Thinking i forbindelse med min deltagelse i Stifinderprogrammet, hvor jeg fik udleveret min HBDI profil. Grunden til min deltagelse i Stifinderprogrammet var, at de arbejdede med Robert Kegans teorier om mental kompleksitet, som havde været en vigtig del af mit PhD-studie om forandringsledelse.

Min forventning til kurset var derfor, at vi skulle arbejde med personlig udvikling. Ret hurtigt blev jeg forbavset over, at vi skulle inddeles i hold, og der blev snakket meget om team performance. Det undrede mig meget. Inden kurset havde vi udfyldt HBDI-spørgeskemaet, men det var først senere vi fik HBDI-profilerne udleveret.

Da jeg læste min HBDI profil var det som om jeg fik et ordforråd foræret, der var særdeles velegnet til at beskrive min adfærd. Den gav mig en god forståelse for, hvorfor jeg havde svært ved at få dannet velfungerende teams. Den kvadrant, der har med relationer og udtrykfuldhed at gøre, var ikke ligefrem min præference.

I løbet af kurset dukkede Kegan’s Immunity To Change Map op som et værktøj, og her opdagede jeg en antagelse i mit sind, som var relateret til den røde kvadrant. Den indsigt jeg fik var, at jeg havde en antagelse om, at nettomængden af lykke i verden ville blive mindre, hvis jeg engagerede mig i andre mennesker.

Idet øjeblik det gik op for mig, at det var noget jeg havde bildt mig selv ind, kunne jeg mærke at der skete noget i mig. Derfor blev jeg efterfølgende interesseret i, hvordan Robert Kegans teori om mental kompleksitet hænger sammen med Whole Brain Thinking.

Min eksponering overfor Whole Brain Thinking og min overvejelse af sammenhængen til udviklingen af mental kompleksitet, var årsagen til at jeg købte bogen. Det ledte senere til min trang til at beskrive Syntesen, hvor jeg betragter Whole Brain Thinking som horisontal udvikling, tykkelsesvækst om man vil, og udviklingen af mental kompleksitet som vertikal udvikling, eller højdevækst om man vil.

Sammenhængen er for mig, at menneskelig udvikling sker som en spiral der udvider sig gennem de fire kvadranter i Whole Brain modellen. Ved at styrke de forskellige kvadranter, gør man sig på et tidspunkt disponibel for et vertikalt skift i mental kompleksitet.

Ifølge Kegan sker udviklingen af mental kompleksitet gennem “optimale konflikter”, hvor man identificerer blind-spots. Store overbevisninger – ligesom min – der er styrende for adfærd. HBDI-profilen er derfor et meget konkret redskab til at identificere, om der er en åbenlys kvadrant, hvor man særligt kan lede efter et blind-spot.

Bogen kan varmt anbefales for at få et bedre indblik i Whole Brain Thinking.

[amazon_link asins=’B00VMMR9HW’ template=’ProductAd’ store=’skjoldandersen-21′ marketplace=’UK’ link_id=’5c00e6d6-039a-11e8-986e-6f2e72d352b5′]

Her er mine noter til bogen:

One Reply to “The Whole Brain Business Book”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *