Byggetilladelse og byggeskadeforsikring

Hold da op! Arkitekten har nu sendt en mail, at kommunen er klar med en byggetilladelse. Der er bare lige den hage ved det, at kommunen skal have et tilbud på en byggeskadeforsikring, inden tilladelsen kan endeligt udstedes.

Vores kommune er godt nok for nylig blevet anerkendt for at have en høj erhvervsvenlighed, hvilket blandt andet måles på hastigheden af byggesagsbehandlingen. Jeg havde dog alligevel ikke regnet med at de kunne være så hurtige med en byggetilladelse.

Der er bare lige den del med byggeskadeforsikringen. Hvis man hyrer et byggefirma eller en rådgiver til at stå for byggeriet, er det lovpligtigt at der foreligger en byggeskadeforsikring. For at sikre at dette bliver gjort, kræver kommunen at der foreligger et tilbud fra et forsikringsselskab på en byggeskadeforsikring, når der ansøges om byggetilladelse.

Byggeskadeforsikringen er en forsikring, der skal dække væsentlige fejl og mangler på byggeriet i 10 år fra indflytningsdatoen. Forsikringen kommer og laver eftersyn efter 1 og 5 år, for at tjekke at der ikke er noget graverende under opsejling. Du kan læse mere om byggeskadeforsikringen her: http://boligejer.dk/obligatorisk_byggeskadeforsikring

Der er dog nogle situationer, hvor du ikke bliver pålagt, at tegne en byggeskadeforsikring. Det gælder f.eks. hvis du selv entrerer med de forskellige faggrupper om byggeriet af dit hus. I vores tilfælde har vi slet ikke valgt hvordan huset skal bygges endnu, og da vi mangler byggetilladelsen ret kraftigt til realkreditlånet har jeg undersøgt hvordan kommunen kan stilles tilfreds uden at tilbuddet foreligger.

Det foregår på den måde at kommunen har en blanket, hvor du skriver under på at du selv opfører huset, og dermed er undtaget fra bestemmelsen om byggeskadeforsikring. Ret beset betyder det at du er fri til at gøre hvad du vil, du kan enten bygge det selv, koordinere håndværkerne selv, eller vælge en til at tage sig af det hele. Du skal blot være opmærksom på, at så snart du vælger en til at tage sig af det hele, så er byggeskadeforsikringen lovpligtig igen, uanset hvad du har skrevet under på.

Når huset er undtaget fra byggeskadeforsikring bliver det registreret i BBR. Det kan derfor resultere i en lavere salgspris, hvis du har bygget uden byggeskadeforsikring. Jeg har uden tvivl tænkt mig at blive undtaget fra kravet, så byggetilladelsen kan blive udstedt. Om det så ender med at jeg skal have den tegnet alligevel, afhænger af hvem der skal bygge huset.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *