Forny dig selv

Forny dig selv Book Cover Forny dig selv
Valbygårdserien
Wayne W. Dyer
Personlig udvikling
Gyldendal
Paperback
229

Wayne Dyer var en selvhjælpsguru og bogen her udkom på engelsk med titlen "Your erroneous zones", på dansk oversat til "Forny dig selv". Ifølge Wikipedia skulle den være blandt verdens bedst sælgende bøger med omkring 35 millioner solgte kopier! Bogens popularitet ledte til en dansk oversættelse og udgivelse i Valbygårdserien.

Undertitlen på bogen er "Vejen til bedre adfærdsmønstre", et klassisk selv-hjælps tema. Kapitlerne har følgende overskrifter:

 • Bestem over dig selv
 • Den første kærlighed
 • Du har ikke brug for deres billigelse
 • Løsrivelse fra fortiden
 • De overflødige følelser - skyld og bekymring
 • Udforskning af det ukendte
 • Nedbryd konventionens skranker
 • Retfærdighedsfælden
 • Hold op med at trække tiden ud - nu
 • Erklær din uafhængighed
 • Farvel til vrede
 • Portræt af et menneske, som har udryddet alle fejlzoner

Bogen har ikke fået stjerner, da jeg ikke husker den godt nok til at kunne vurdere det.

Her er endnu en af de bøger, der fik en tidlig plads på bogreolen. Den er uden tvivl købt på baggrund af dens tilknytning til Valbygårdserien, og intet andet. Det var først for nyligt jeg opdagede, at Wayne Dyer ligesom var en “selvhjælpsguru”.

Det er begrænset hvor meget der er at skrive her, når jeg nærmest ikke kan genkalde en eneste læring fra bogen. Og dog! En papirsklips kommer mig til hjælp, som af en eller anden årsag er plantet på side 23-24 i bogen. Hvem der har sat den der, er uvist, men den er der! Lad os tage nogen uddrag fra s. 22/23 og 24 – da jeg ikke ved hvilken af siderne den skulle markere.

Du er vokset op i en kultur, som har lært dig, at du ikke er ansvarlig for dine følelser, selv om den syllogistiske sandhed er, at det har du altid været. Du har lært en mangfoldighed af udtryk for at forsvare dig selv over for den kendsgerning, at du virkelig styrer dine følelser. Her er en kort liste over den slags bemærkninger, som du har brugt gang på gang. Prøv engang at se lidt nærmere på det budskab, der ligger i dem.

Herefter kommer en lille liste med klassiske udsagn af formen: “Du gør noget ved mit humør …”, f.eks. “Du gør mig flov”, “Du gør mig i dårligt humør”, “Du sårer mine følelser”.
Herefter foreslår Wayne Dyer at ændre ansvaret, så det ligger hos dig selv, i stedet for hos dine medmennesker. Det rundes af på side 24:

Budskabet er krystalklart. Du er den eneste som er ansvarlig for, hvordan du føler. Du føler, hvad du tænker, og du kan lære at tænke anderledes om alting – hvis du bestemmer dig for at gøre det. Spørg dig selv, om der er tilstrækkelig fordel ved at være ulykkelig, langt nede eller såret. Så kan du begynde inde i dig selv og undersøge den slags tanker som fører til disse svækkende følelser.

Det her budskab satte sig på en eller anden måde fast i mit sind meget tidligt. Det var som om forskellige udsagn fik en helt anden betydning, når jeg hørte dem. Et udsagn såsom: “Du gør mig så sur”, blev i mit hoved til: “Jeg vælger at blive sur, når du gør sådan”.

Er man lidt frisk i tænkningen kan det hurtigt tolkes som en blanko-check til at opføre sig fuldstændigt som man har lyst. For hvis andre bliver sure, så er det vel deres valg?

I min optik er det hverken sort eller hvidt, men både-og. Du kan oftest finde et eller andet argument for, at din reaktion ikke er dit eget ansvar. Hvis du leder kan du sikkert også finde et argument for det modsatte. Det er nok lidt sværere at påtage sig ansvaret for alle ens reaktioner, end at skyde skylden på andre, hvorfor denne del har fået mere fokus i bogen. I sidste ende er det en balance mellem dine omgivelser og din egen adfærd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *